PROSTOR OD SAMO 12 KVADRATA

ZANIMLJIVA GEOMETRIJA: 'Parazit' kućica od 12 kvadrata koja oduševljava neobičnim dizajnom

Možete li vjerovati da u samo 12 kvadrata može stati sve što vam je potrebno za život? Iako zvuči nemoguće, ipak nije

Nedavno je arhitektonski studio El Sindicato Arquitectura sa sjedištem u Quitu dovršio projekt nazvan 'Casa Parásito', u prijevodu 'kuća parazit', koji je osmišljen kao minimalistički dizajnerski objekt, usmjeren na rješavanje osnovnih potreba stanovanja za jednu osobu ili mladi bračni par. Ova neobična i posebna mala kuća nalazi se u San Juanu, u Ekvadoru, a svojom funkcijom ostavlja bez daha.

Dizajn i izgradnja kućice od samo 12 kvadrata koja se nalazi na krovu postojeće zgrade u popularnom susjedstvu San Juan u Ekvadoru uključuje sve što je potrebno za život - kupaonicu, kuhinju, krevet, skladišni prostor i takozvani 'to-be' prostor, a svaki od njih osigurava apsolutno sve.

Kućica izvana izgleda poput šatora, u obliku je slova A i uključuje zanimljivi koncept traženja optimalnog prostora za život prema aktivnostima koje obavljaju vlasnici. Iako izvana ne izgleda najljepše, iznutra je priča potpuno drugačija.

Odabrana je pravokutna jezgra u kojoj se izvode sve stojeće aktivnosti i gdje se može pristupiti svim utilitarnim prostorima, kao što su kuhinjski stolić, kupaonica, krevet, spremište i radni stol. Ova vrlo neobična geometrija daje i određenu stabilnost cijeloj strukturi kuće, a čiji ju i vizualno zanimljivijom.

Projekt se sastoji od 3 modula, stvorena od 4 strukturna okvira, koji kombiniraju prostore bez utilitarnih objekata kako bi se maksimalno iskoristila upotreba volumena i pritom umanjilo izgrađeno područje. To omogućava iskorištavanje fleksibilnog prostora pravokutne jezgre radi praktičnosti aktivnosti koja se obavlja u stanu.

Što se tiče samog stila uređenja interijera, ništa nije prepušteno slučaju. Prevladava minimalizam, a dizajneri su se potrudili da pametno iskoriste apsolutno svaki centimetar u prostoru. U tome su i uspjeli, a završni rezultati izgledaju sjajno.

Izvor: Amazing Architecture

Foto: Andrés Villota, Pablo Olalla, Paolo Caicedo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:32