NA PERIFERIJI GRADA

Savršen dom za četveročlanu mladu obitelj. Obiteljska kuća na dvije etaže bez zamjerke

 MIRAN KAMBIC/
Osim dekoracija koje spajaju vanjski i unutarnji svijet, arhitekti pažljivo odabiru i prirodne materijale, poput drva

Obiteljska kuća u Mariboru od 145 četvornih metara u koju su nedavno uselili vlasnici, četiri člana mlade obitelji, rađena po projektu slovenskog arhitektonskog ureda GAO arhitekti idealan je primjer stambenog prostora koji mladoj obitelji pruža funkcionalan, ugodan i estetski osmišljen životan prostor.

image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

Kuća se smjestila na periferiji grada te je vanjsko ruralno okruženje pozivalo je na uključivanje prirodnih elemenata unutar četiri zida, stvarajući osjećaj prirodne atmosfere i mira nalik obližnjoj bogatoj vegetaciji. Osim dekoracija koje spajaju vanjski i unutarnji svijet, arhitekti pažljivo odabiru i prirodne materijale, poput drva, koje omekšava uređenje u čistom skandinavskom minimalizmu.

Novi prostor za život mlade obitelji podijeljen je na dvije etaže, pri čemu je donji dio namijenjen kuhinjskom i dnevnom dijelu s izlazom na terasu i dvorište, a gornji je dio namijenjen odmoru i osobnoj njezi.

image
MIRAN KAMBIC/
image

f

MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

Donja etaža kuće, u kojoj se nalaze kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i pomoćni prostori, dizajnirana je u otvorenom tlocrtu. Dizajnersko središte interijera bila je svjetiljka Vertigo, poznate francuske dizajnerice Constance Guisset, koju su vlasnici kupili i prije projektiranja doma. Ova jedinstvena lampa sada visi iznad blagovaonskog stola te definira taj prostor i privlači pozornost. Jednako upečatljiv i jedinstven je i grafički uzorak keramičkih pločica iznad kuhinjskog sudopera, dodajući kuhinji umjetnički štih.

Bijele stepenice sa staklenom ogradom, bez istaknutih učvršćenja, vode na gornju etažu gdje se nalazi velika spavaća soba s garderobom i radnim prostorom, kupaonica te dvije manje dječje sobe koje dijele kupaonicu.

image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/
image
MIRAN KAMBIC/

Shema boja u svim prostorima je smirujuća i neutralna, s izuzetkom dječjih soba. Osim bijele boje, drva i betonske žbuke, prostorijama dominiraju razne nijanse sive, s pastelno plavim stolcima oko blagovaonskog stola i tabureom u boji cigle.

U projektiranju kuće arhitekti su se prvenstveno vodili funkcionalnošću i toplinom. Sveukupni dojam prisnog i prozračnog prostora koji je iznimno dobro raspoređen postižu i zidnim oblogama i tapetama koje daju volumen i stvaraju iluziju veće prostranosti, a svakoj prostoriji daju jedinstven karakter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:20