Novo cool mjesto

Samovar bar

Nakon dvije trgovine, vlasnici Samovara otvorili su u starom gradu inovativno uređen istoimeni bar u kojem poslužuju 250 vrsta čajeva i vrhunsku kavu
Profil
Info:
Samovar bar
Adresa:
Trg Matije Vlačića Flaciusa 2, Rijeka
Radno vrijeme:
od 7 do 22, osim nedjeljom
Cijene:
Espresso s Nutellom i šlagom 13 do 15, orzo (ječmena kava) 9kn, ginseng 12 kn, ledeni čaj 9 kn

Nakon dvije trgovine s čajevima koje su vrlo brzo postale hit, brend Samovar, koji je pokrenuo riječki kardiolog Alen Ružić, ekspert za kliničku prehranu i osnivač Akademskog centra zdravlja, dobio je novu ekstenziju. Samovar bar nova je čajana-kafić otvorena u srcu riječkog starog grada, na Trgu Matije Vlačića Flaciusa 2. U prostoru od 40 četvornih metara sa zgodnom terasom, osim 250 vrsta čajeva, nudi se i kava od vlastite mješavine koja se posebno za njih prži u Trstu, topla čokolada bez aditiva po vlastitoj recepturi, inspirirana davno ugaslom riječkom tvornicom čokolade Elephant, vlastiti ledeni čajevi, klasici koji zazivaju nostalgiju kao što je marelica sa šlagom te niz drugih napitaka za osvježenje i uživanje, poput espressa napravljenog u šalici koju su prethodno iznutra premazali slojem prave talijanske Nutelle i na kraju ukrasili prirodnim šlagom s komadićima hrskavih badema. Osim što je ugodan za nepce, Samovar bar je i vizualno vrlo atraktivan prostor. Uredio ga je Branko Metzger Šober, povjesničar umjetnosti, i to u prepoznatljivom stilu u kojem je uredio i Samovarove trgovine. – Nit vodilja bila je igra asocijacija, prizivanje sjećanja na naše bake, na građanske salone nekadašnje Rijeke.

Željeli smo “premjestiti” prostor u razdoblje najvećeg prosperiteta grada. Ispijanje čaja nije kao ispijanje kave. To je trenutak koji odvajaš za sebe, za kontemplaciju – objašnjava Metzger Šober. Ambijent ovdje doista potiče na kontemplaciju. Mnogo je detalja koji prizivaju neka druga vremena, poput fotografija starih riječkih obitelji izrađenih u fotoateljeima nekadašnje Rijeke, a ekipa iz Samovar bara udomljuje i starinske plišane medvjediće. Iako je otvoren tek nedavno, Samovar bar vrlo je brzo dobio vjernu klijentelu jer je idealno mjesto za bijeg od gradske vreve dok zbijene zgrade starog grada pružaju prirodni kameni hlad. Konobar ovdje, uz kavu, donese i vrč vode s voćem koja je pravo osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Izvor: Magazin Like!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:17