MEDITERANSKA IDILA

Pogledajte ovaj mali otočni raj pun zelenila, antikviteta i umjetnina. U ovoj kući na Braču još uvijek se navečer jede i pjeva sa susjedima

 Ustupljene fotografije
Umirovljeni bračni par Dragica i Joško Marinović su kuću u Supetru ispunili predmetima od velike emotivne vrijednosti, podsjetnicima na putovanja, druženja i iskustva skupljana godinama

Mediteranska mješavina modernog i rustikalnog s umjetničkim pečatom - rečenica je koja najbolje opisuje šarmantnu kuću u Supetru na Braču čiji su vlasnici bračni par umirovljenika, Supetranin Joško Marinović (79) i njegova supruga, Splićanka Dragica Marinović (71).

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Kuća se nalazi u Glavici, starom dijelu Supetra, a odmilja je nazvana Artistic Summer House Marinović zbog brojnih umjetničkih djela i kamenih instalacija te skulptura od različitih materijala Joška Marinovića, slobodnog umjetnika poznatog po minijaturama bračkih kućica u suhozidu. Površina joj je 100 četvornih metara, a ima dvije spavaće sobe, kupaonicu te prostrani dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom. No, najzanimljivija je okućnica površine 700 kvadrata s velikim organskim vrtom u kojem raste sezonsko povrće - rajčice, patlidžani, tikvice, salata, rikula... Tu je i začinsko bilje poput ružmarina, mente, bosiljka, ali i limuni, naranče, grožđe i smokve, što oduševljava goste. Tik uz vrt su kamin na drva, gdje se za ljetnih večeri ‘gradela‘, i ljetna kuhinja. Ispred je tzv. lounge zona sa starinskim ležaljkama i suncobranima odakle puca prekrasan pogled na Brački kanal, a s prednje strane, na ulazu u kuću, nalazi se terasa natkrivena vinovom lozom, također s pogledom na more i zvonik crkve.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Kada sam sredinom osamdesetih počeo graditi na djedovini, ideja vodilja bila je da želimo sagraditi kućicu u cvijeću, udobnu obiteljsku kuću iz koje se, čim otvoriš drvene škure, vidi zelenilo. Poštujući dalmatinsku tradiciju, vrt i komin smo popločali bračkim kamenom. Do početka Domovinskog rata kuća nam je služila kao vikendica u koju smo dolazili gotovo svaki vikend iz Splita, a devedesetih smo se trajno naselili u njoj - govori Joško Marinović.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Kad su se selili iz Splita donijeli su dio namještaja, a dio je dopunjen pokućstvom iz zagrebačkog stana njihove kćeri Marijane, novinarke i fotografkinje koja se preselila u New York. Tako je iz Zagreba donesen starinski radni stol na željeznom postolju šivaće mašine Singer na kojem je starinski gramofon, a televizor se nalazi na mramornoj ploči instaliranoj na sličnom postolju. Pri uređivanju uvijek vlada demokracija, no za završni dodir zaslužna je Dragica koja se nije mogla odvojiti od nekih antiknih stvari naslijeđenih od predaka. Primjerice, tapecirani stolac od tikovine izrađen je prije 200-tinjak godina i restaurirana je, a potječe od Dragičine none Vice Kragić, stare Splićanke.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Nit vodilja pri uređenju bile su udobnost i osobnost. Željela sam da kuća ima karakter i da se svi u njoj udobno osjećaju. Zato nam nikada nije palo na pamet dizati kat ili graditi apartmane jer bi izgubila svoj duh. U njoj su predmeti koji nemaju toliko materijalnu vrijednost, koliko emotivnu. Podsjetnik su na putovanja, druženja i iskustva skupljana godinama. Od afričkih skulptura i ukrasa koje je većinom donosila moja sestra Silvija, koja je živjela u Namibiji, do predmeta kupljenih na sajmu antikviteta na Britancu, poput pisaće mašine Remington stare 130 godina, Kodakovog fotoaparata iz razdoblja između dva svjetska rata, gramofon i dalekozor iz sredine 20. stoljeća... A tu su i naslijeđene starine poput petrolejskih lampi, starinskog ‘mažinina` (mlinca) za kavu, boca za vino, kamenica u kojima se čuva maslinovo ulje… - nabraja Dragica Marinović.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Svatko ima svoje carstvo, a Jošku je to vrt u kojem stalno nešto čeprka, sadi, plijevi, bere i uređuje, a kad dobije inspiraciju, onda se povuče u radionicu i crta ili radi neobične figure poput reljefa brodica od oblutaka na kamenoj ploči ili skakavca napravljenog od cijevi za vodu i žice. Dragica je šefica kužine i dok sprema specijalitete ne može živjeti bez Radio Splita i glazbe pa joj je replika starinskog radija stalno uključena. A kćeri Marijani, kao dopisnici i fotografkinji, najdraži su pisaća mašina i kolekcija fotoaparata: analognih, instant i starinskih.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Naravno, u kući nije sve staro. Prije četiri su godine, zbog udobnosti gostiju, potpuno renovirali i modernizirali spavaće sobe i kuhinju. Gosti u Artistic Summer House Marinović najčešće su poslovni ljudi, bračni parovi i obitelji s djecom i psima (jer su dog friendly), ljudi koji od užurbane gradske svakodnevice tijekom ljeta traže mir i opuštenost otoka. Prvu kavicu ispijaju na terasi s pogledom na more, a nakon cjelodnevnog kupanja (prva plaža je 550 metara udaljena od kuće, a riva na pet minuta pješice) najčešće uživaju uz ribu spremljenu u kaminu, čaši vina i zavaljeni u ležaljke gledaju zalazak sunca.

Obitelj Marinović u kući najviše boravi u proljeće i u jesen dok je još toplo, a da nije u jeku turističke sezone.

- Posebno smo emotivno vezani za druženja s obitelji i prijateljima. Naši susjedi Gospodnetići imaju OPG u Dolu gdje, uz ostalo, proizvode i svoje vino. Usto i super pjevaju pa se nerijetko spontana večera pretvori u "Zvijezde pjevaju" do kasno u noć - otkriva ovaj simpatičan bračni par.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:20