Čarobni Muzej Apoksiomena

Niste još vidjeli najotkačeniji hrvatski muzej?! Možda je prilika za to upravo ovo ljeto

 DOROTIĆ & BOSNIĆ

Prekrasni otok Lošinj ovih dana dočekuje svoje prve goste, kojih je ove godine manje, ali ipak ima sretnika koji ovdje uživaju u nedostatku gužvi i čistom moru.

POGLEDAJTE VIDEO!

Jedna od novijih atrakcija otoka je čarobni Muzej Apoksiomena, najatraktivniji mali muzej u Hrvatskoj. Autori uređenja kulturne minijature otkačenog interijera su arhitekti Idis Turato i Saša Randić. I možda upravo ovih dana, kada je teško, treba pronaći snage i ako ste ikako u prilici, otići na barem dva dana u Mali Lošinj te razgledati ovaj muzej u uvjetima koji su zapravo idealni jer ste u njemu na trenutke gotovo sami. Usput se, naravno, možete okupati i uživati u prirodi.

image
DOROTIĆ & BOSNIĆ

Antička legenda, suvremena priča, to je moto odvažnog muzeja u kojem se može duboko uroniti u detalje iz grčke povijesti, ali i temu restauracije. Skulptura ove vrijednosti i značenja, Apoksiomen, zaslužno je dobila jednako poseban dom, muzej za samo jedan artefakt. Brončani kip mladog atleta jedinstven je nalaz u svijetu, djelo iznimne očuvanosti i ljepote za koji se pretpostavlja da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Kip je izvađen iz mora 27. travnja 1999., a restauriran je oko šest godina.

image
DOROTIĆ & BOSNIĆ

Muzej je izveden u palači Kvarner u Malom Lošinju.

S obzirom na okolnosti nove normalnosti, pitali smo Nikolu Andrijčića iz Muzeja Apoksiomena koje su razlike u posjećenosti u odnosu na prošlu godinu. Od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. bilo je 11.088 posjetitelja, a u istom razdoblju ove godine do današnjeg dana muzej je posjetilo oko 2300 posjetitelja.

image
DOROTIĆ & BOSNIĆ

- Samo u lipnju prošle godine muzej su posjetile 3333 osobe, dok je ove godine u lipnju muzej posjetilo oko 1300 osoba. Međutim, ove godine, naročito dok je muzej bio zatvoren zbog pandemije Covida-19, naglo je porasla virtualna posjećenost muzeja putem aplikacije Google Maps i ona dosad iznosi oko čak 30.000 pregleda. Najbrojniji posjetitelji od ponovnog otvaranja muzeja 28. travnja su hrvatski i slovenski turisti, a nakon njih oni s područja Njemačke, Austrije i Italije - rekao je Nikola Andrijčić.
Radno vrijeme muzeja je do 9 do 22 sata, a ponedjeljkom ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:05