DOM OBITELJI S DVOJE DJECE

Luksuzni minimalizam dvoetažnog stana od 180 kvadrata u Zagrebu

Projekt potpisuje arhitektica Sandra Meštrović, koja nam je ispričala kako je tekao proces uređenja i opremanja

Na prestižnoj lokaciji u Zagrebu, na višim katovima predivne i kvalitetne stambene zgrade smješten je ovaj dvoetažni stan od 180 metara kvadratnih. Stan je organizacijski podijeljen na dnevnu zonu na donjem polunivou i noćnu zonu na gornjem nivou. Projekt interijera rađen je u fazi gradnje pa je sve od prezida do instalacija na vrijeme prilagođeno. Sve podne i zidne obloge, izbor sanitarija, materijala i boja u interijeru prilagođeni su željama i senzibilitetu investitora te su usklađeni s cjelovitom projektnom vizijom. Arhitektica zadužena za projekt bila je Sandra Meštrović (www.sandra-mestrovic.com), a vlasnici su obitelj koja dosta radi i od kuće te imaju dvoje djece osnovnoškolske dobi.

image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš

- Izazov i cilj je prilagoditi formu i estetiku maksimalnoj funkcionalnosti i fleksibilnosti prostora, a pristup je po principu total designa, gdje se kreće od arhitekture prostora preko produkt dizajna do oblikovanja prostora materijalima, teksturama, igrom svjetla i sjene te scenama svjetla prema dobu dana ili osobnom raspoloženju - pojašnjava arhitektica Sandra Meštrović i dodaje da su želje i ideje vlasnika bile dobiti profinjen interijer fine dispozicije i čistih linija prilagođen obiteljskom životu s djecom. Nadalje, željeli su otvorenu kuhinju i blagovaonicu povezanu s dnevnim boravkom, dječje sobe koje mogu pratiti uzrast djece i male kućne urede u glavnoj spavaćoj i gostinjskoj sobi.

image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš

Na gornjem, ulaznom nivou uz garderobu u hodniku izdvojena je noćna zona s glavnom spavaćom sobom, gostinjskom sobom i dvije dječje sobe. Sve spavaće sobe imaju tzv. lebdeće krevete i zidne tapete usklađene s osnovnim bojama zidova i namještaja. Ormari su ugradbeni ili poluugradbeni do stropa s unutarnjom rasvjetom te oblikovno i završno usklađenim velikim radnim stolovima. Korišteni su Cleaf laminati zbog veće otpornosti te radne plohe u Fenixu. Master soba ima svoju kupaonicu s tušem/hammamom kojoj se pristupa iz spavaće sobe, dok se ostale dječje sobe i soba za goste koriste zajedničkom kupaonicom sa zasebnim ulazom. Iz hodnika ispred soba ulazi se u gostinjski WC i gospodarski prostor. Iz ulaznog prostora širokim stubištem s atraktivnom ogradom otvara se pogled i kreće se na nižu poluetažu dnevne zone, gdje su u prvom planu otvorena kuhinja s otokom i hrastov blagovaonski stol. Jedan od kuhinjskih ormara prolazi kroz cijelu visinu prostora etaže i pol te se veže uz garderobni ormar s druge strane, što cijelom prostoru daje impozantnost i snagu. S druge strane, zid sa zidnom tapetom i ugradbenom rasvjetom u šlicevima u zidu uz stepenice spušta se i vodi u nešto zaklonjeniji, mekši i intimniji dnevni boravak. Rasvjeta prati kretanje kroz prostor i naglašava zone spuštanjem u vidu visilica diskretno iznad stubišta te iznad stola i šanka. Cijeli prostor blagovaonice i boravka okružen je velikim terasama, a na široj terasi smješten je vanjski SPA prostor s jacuzzijem natkrivenim bioklimatskom pergolom.

image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš

- Željeni stil je bio sublimni minimalizam, prostor gdje ničeg ne nedostaje, ali nema ni nepotrebnog viška, čistih linija, bogatih tekstura i boja. Dakle, lagan za održavanje, ali toplog ugođaja i izvanvremenski. Stil koji ne prati trendove, već se usklađuje sa senzibilitetom korisnika. Takav prostor neće nikada izgledati zastarjelo ili dovesti do zasićenja. Prostor je u duhu suvremenog života, oslobođen suvišnih dekora, a oblikovan tako da dekori nisu ni potrebni, ali su dobrodošli kao personalizacija od strane korisnika. Iako je sve do detalja definirano i usklađeno, eventualnom zamjenom zidnih tapeta npr. u dječjim sobama ili boja zidova, ako požele promjenu ili osvježenje životnog prostora, ugođaj se može vrlo jednostavno redefinirati - priča arhitektica Meštrović i ističe kako u cijelom stanu prevladavaju topli tonovi pijeska i zemlje, sivo-smeđe nijanse s detaljima u champagne boji. Izuzetak je dašak vedre ružičaste u sobi za djevojčicu. Velike plohe u crnoj boji daju snagu i definiciju u zoni kuhinje te se takva bolje uklapa u zonu boravka, zapravo s njim čini cjelinu, dostojnu pozadinu. Kompozicija horizontalnog i vertikalnog korpusa u crnoj oblozi vidljive teksture drveta vrlo su snažno artikulirale prostor te su ujedno poveznica ulaznog prostora s garderobnim ormarom i kuhinjom na nižoj etaži.

image
Robert Leš
image
Robert Leš

Sav ugradbeni namještaj, kuhinja, radni stolovi, sve komode i biblioteka rađeni su po mjeri i maksimalno iskorištavaju raspoloživi prostor. Uhodana suradnja s nezamjenjivom ekipom iz Smrtić Oprema Stolarije pomogla je da se i ovaj zajednički projekt iz vizije i detaljnih nacrta pretoči u stvarnost. Starog namještaja u stanu nema, sav pomični namještaj odabran je u Themeliji. U ulaznom prostoru zanimljiva je igra svjetla i sjene ispod Nelson Bencha od Vitre. Akcenti koji podižu prostor su zasigurno predivna sofa Ray i fotelja Husk od B&B Italije, obje u baršunastim obradama. Za kuhinjski otok i blagovaonski stol, koji su jedan do drugog, odabran je isti model stolice Ventura od POLIFORM-a, koji postoji u klasičnoj i barskoj verziji.

image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš
image
Robert Leš

- Rasvjeta je ovdje kao fini nakit u prostoru, u svojoj zlatastoj obradi sjenila (champagne boja) reflektira tople tonove u prostor. Negdje je naglašena, a negdje vrlo diskretna - zaključuje Sandra Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:23