Profinjen i luksuzan

Dom mladog para u Solinu. Vlasnica Antonia pokazala je zavidnu kreativnost u uređenju stana

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
Ono što je u posljednje vrijeme Samobor za zagrebačko područje, moglo bi se reći da je to Solin za splitsko

Mali gradić dovoljno blizu Splita da imate dojam kao da ste u predgrađu, a opet dovoljno daleko za neki mirniji i ugodniji život. Solin je zadnjih nekoliko godina sve poželjnija destinacija za mlade parove i obitelji pa su tako i Antonia i Toni odlučili baš tamo započeti svoj zajednički život.

POGLEDAJTE VIDEO!

Obiteljski stan od 82 metra četvorna počeli su uređivati još početkom 2020. godine. Zatečeno stanje je bilo u stilu 80-ih godina pa je stilska obnova bila nužna, ali kako saznajemo osim toga stan je također vapio i za temeljitijom obnovom s obzirom na dotrajalost instalacija, podova i ostalih površina.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Iako su krenuli entuzijastično u cjelokupnu obnovu stana, Antonia i Toni baš i nisu imali sreće u svome naumu, jednostavno trenutak je bio pogrešan. Naime, svi se dobro sjećamo ožujka 2020. godine kada je cijeli svijet stao pa tako i ova obnova. Trebale su proći pune dvije godine od samog početka renovacije do konačnog trenutka useljenja.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Bilo je više opcija koje smo razmatrali prije nego smo počeli s obnovom. Razmišljali smo prvenstveno o varijanti „ključ u ruke” tako da sve prepustimo nekome drugom, ali kako je uređenje interijera nešto što mene jako zanima i privlači ipak smo se odlučili samostalno provesti cijelu priču – prepričava nam vlasnica Antonia.

Iako je po struci sociologinja, Antonia je pokazala zavidnu kreativnost u uređenju svog interijera. Prvotno smo mislili da iza cijele priče stoji dizajnerica interijera, ali Antonia nam je objasnila kako je to zapravo samo njezina velika ljubav. Cjelokupno uređenje je izvedeno prema njezinim idejama i uputama, naravno uz pomoć zaručnika Tonija koji joj je bio velika potpora. Iako je Antonia tražila odgovarajuće materijale i izvođače za pojedini segment doma, ipak su sve odluke donesene zajednički.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Željeli smo u svakom prostoru imati neku istaknutu točku, odnosno nešto od čega se gradi svaki pojedini prostor. Tako smo se u dnevnom boravku prvenstveno odlučili za kamin koji je žarište prostorije i sve je usmjereno ka njemu, dok su tako i u drugim prostorima postavljeni naglasci koji vode glavnu riječ – objašnjava nam mlada vlasnica.

Saznajemo kako je ovaj mladi par htio postići jedan zajednički nazivnik za cijeli svoj dom, a to je elegancija pa su sukladno tome i birali sve materijale i namještaj. Tražena profinjenost nemoguća je bez crne boje, stoga je ona i dominantna u cijelom prostoru. Tamna keramika u stilu mramora kojom su obloženi svi podovi dodatno je povećala taj estetski vizualni dojam.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja spajaju se u jedan veliki i otvoreni prostor koji je nasuprot tamnim nijansama osvijetljen velikom količinom prirodne svjetlosti. Zona dnevnog boravka usmjerena je ka već spomenutom kaminu, a vizualno se odvaja od ostatka prostora udobnom kutnom garniturom. Blagovaonica se odlikuje velikim stolom za objedovanje i druženje, jer ovaj mladi par voli često priređivati ukusne večere u svome domu. Kuhinja je još jedna jaka točka ovog prostora, prvenstveno zbog svog zanimljivog dizajna. Svi elementi kuhinje, osim kuhinjskog otoka kompletno su se smjestili u jednom zidu i skrili iza crnih vrata ravnih linija.

image


TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Kuhinja je bila jedna od najboljih odluka koje sam donijela. Prvotna ideja je bila da imamo klasičnu kuhinju s gornjim i donjim elementima, ali u zadnji tren sam se predomislila i odlučila za ugradbenu kuhinju. Najveća prednost ove kuhinje je što ima jako puno prostora za pohranu, čak toliko da ih ne možemo ni ispuniti – objašnjava Antonia.

U ostatku stana vlada nešto jednostavnija atmosfera. Spavaće sobe su uređene tako da u detaljima prate ostale prostorije, ali su više usmjerene na nešto mirniji ugođaj kako to i priliči ovakvim prostorima. Tu su još i kupaonica i toalet koji imaju istu dekorativnu keramiku kao i istaknute detalje u crnoj boji, a osim njih na kraju stana se smjestio i veliki walk-in ormar koji ne zaostaje u uređenju od drugih dijelova pa biste i u njemu mogli provesti sate ispijajući kavu.

I tako smo došli do kraja i još jednom srušili predrasude kako je crna boja u interijeru zahtjevna i „opasna”. Kada imate talent i jasnu ideju što želite napraviti i znate to realizirati ni jedna vam boja neće predstavljati problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:10