u Kamniško-Savinjskim Alpama

ČAROBNI RESORT VELIKA PLANINA U KAMNIŠKO-SAVINJSKIM ALPAMA Utočište od gužve i kaosa svakodnevice u blizini velikog pastirskog sela

 

Ljetu se polako bliži kraj, gradske su ulice ponovnog krcate ljudima, uskoro počinje nova školska godina i život se svima polako vraća u rutinu. Ako ste jedan od onih koji su cijelo ljeto marljivo radili, sigurno jedva čekate otisnuti se na put i ostaviti gradski asfalt daleko iza sebe. Ako pritom niste veliki ljubitelj mora i plaža, odlazak u planine je pravo rješenje za vas! No, ako nemate ideje kamo se uputiti, imamo savršeni prijedlog – resort Velika planina nalazi se na nadmorskoj visini od 1600 metara u Kamniško-Savinjskim Alpama, udaljen je otprilike sat vremena vožnje od Ljubljane i svojim gostima nudi utočište od gužve i kaosa svakodnevice. Nalazi se u blizini velikog pastirskog sela, jednog od rijetkih očuvanih u Europi zbog čega je idealno mjesto za povratak u neko drugo, jednostavnije vrijeme.




Turističko naselje, kojeg je resort Velika planina dio, nastalo je prema planovima arhitekta Vlasta Kopača 1964. godine, a sastoji se od koliba izgrađenih u jedinstvenom stilu, s izgledom koji podsjeća na pastirske kućice. Na Planini se nalazi oko 150 koliba koje si po svom vanjskom izgledu, materijalima i unutarnjem rasporedu međusobno jako nalikuju. Ideju ovih koliba arhitekt Kopač razvio je kao alternativu hotelima i turističkim resortima koji su se u tom periodu počeli masovno graditi.





Razvoj budućeg resorta Velika planina započeo je kada su njegovi vlasnici 2014. godine kupili jednu od dostupnih drvenih koliba u namjeri da od nje naprave obiteljsku kuću za odmor. Ubrzo su uvidjeli da Planina ima veliki potencijal te do danas kupili i obnovili još tri kolibe te ih osposobili za iznajmljivanje. Njihov glavni cilj bilo je uređenje oaze za opuštanje od svakodnevnog stresa, brzog tempa života i moderne tehnologije, a stvorili su mjesto gdje stari i mladi mogu pronaći mir, uzeti si malo vremena za sebe i napuniti baterije.




Zlatica, Encijan, Resa i Pehta nazivi su drvenih koliba resorta Velika planina, a u svaku od njih četiri stane do 12 ljudi pa tako u njima možete provesti produženi vikend ili godišnji odmor s cijelom obitelji i prijateljima. Sve kolibe imaju odlično opremljenu kuhinju, blagovaonicu s velikim stolom, hladnjak, kupaonicu s tuš kabinom, spavaće sobe i prostor za pohranu skija u zimskoj sezoni. Zlatica i Encijan opremljene su i vlastitom saunom, a ispred Pehte nalazi se „vikinški bazen“ odnosno drvena struktura u kojoj se gosti mogu osvježiti. U resortu nisu zaboravili ni na ležaljke, pokoju dobru knjigu, karte i društvene igre. Budući da je planina izvrsna i za biciklizam, u resortu možete unajmiti i bicikle te se uputiti u istraživanje zadivljujućeg planinskog krajolika.





Na ovoj je planini zabranjena vožnja automobilom pa se gosti moraju iz doline do resorta uputiti pješice. Nema javne rasvjete, kao ni drugih znakova modernog doba pa je stoga odlazak na Veliku planinu pravi bijeg od rutine. Same kolibe moderno su opremljene, no u njima nećete naći televiziju niti internetsku vezu što znači da je boravak u resortu prilika za pravi odmor i potpuno isključivanje. Gosti resorta umjesto toga uživaju u prirodi koja ih okružuje, degustiraju mliječne proizvode od lokalnih pastira, bicikliraju i bave se sportom, dok je večer idealno vrijeme za druženje s prijateljima i obitelji u kolibama.





Oduševljeni jednostavnošću koliba koje su pritom i vrlo funkcionalne, posjetitelji su ujedno fascinirani i tradicijom koja se i dalje održava, kao i pastirima koje su prije toga vidjeli samo u starim filmovima. Čarobno iskustvo svakodnevno predstavlja jutarnji pogled na ljepotu prirode, a zalasci sunca su istinski neponovljivi. - Dovoljno vam govori komentar gostiju da je na Planini takva tišina da su nakon dugo vremena opet čuli svoje srce. – poručuju iz resorta Velika planina, a mi smo i više nego spremni ponovno čuti svoje!

Više informacija o ovom predivnom mjestu potražite na službenoj stranici resorta Velika planina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:14