U POSJETU

Bračni par uredio stan od 37 kvadrata, točno onako kako su željeli

 Vedran Peteh/Cropix
Odluku o kupnji, potragu za stanom i realizaciju kredita riješili su u samo 30 dana od ideje, a za uređenje su im bila potrebna tri mjeseca

Garsonijera u koju vas danas vodimo nalazi se u jednom od najmlađih zagrebačkih kvartova, u Borovju, uz Folnegovićevo naselje. U novoj je zgradi usred Borovja, sagrađenoj 2022. godine, na posljednjem, sedmom katu zgrade, s pogledom prema sjeveru, pa s balkona puca pogled kako na okolne kvartove, tako i na zagrebačku katedralu, ali i pluća grada, Medvednicu.

Vlasnici, mladi par, usred su korone, u vrijeme lock downa odlučili kupiti ovaj stan od 37 kvadrata i to zato što im je bio u neposrednoj blizini adrese stanovanja. Učinili su to, kažu, prvenstveno razmišljajući o budućnosti i mogućem izvoru prihoda.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Odluka o kupnji, potraga za stanom i realizacija kredita je zapravo riješena vrlo brzo, u samo mjesec dana od ideje. Kako je u naselju u to vrijeme bila planirana gradnja triju zgrade, a stanovi su s gradnjom prve zgrade u nizu samo "nestajali", odluku o kupnji donijeli smo bez puno razmišljanja. Odlučili smo se za stan u trećoj zgradi, iako je kvadrat stana u njoj bio nešto skuplji nego u prve dvije novogradnje, Željeli smo stan koji neće imati zaklonjen pogled. Ideja o tome da gledamo na parkiralište ili u tuđu sobu bila nam je neprihvatljiva - govore vlasnici i dodaju kako za prostorne promjene u stanu, kao i dekoriranje i opremanje nisu angažirali arhitekta ni dizajnera, ali su se ipak odlučili za preinaku u tlocrtu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naime, vidjevši tlocrt, vlasnica stana razmišljala je o tome kako će biti osobi koja u njemu živi ili dođe u goste. Kopkao ju je otvoren tlocrt kuhinje i dnevne, odnosno spavaće sobe. Naime, kako nije riječ o jednosobnom stanu što bi značilo da postoji odvojena spavaća soba, bilo je jasno da bi u ovakvom prostoru osoba trebala kuhati, boraviti i spavati, a ta joj ideja nije baš bila privlačna. Naime, svi znamo da kuhanje podrazumijeva mirise, ali i masnoću u prostoru. Stoga se odlučila zatvoriti kuhinjski zid prema dnevnoj sobi te napraviti vrata na kuhinji u hodniku. Također, kako bi kupaonica ostala nezakrčena, par je tražio izvođača premještanje struje i vode u nišu u hodniku, koji su potom zatvorili ormarom, te u nju stavili perilicu za rublje. - Po primopredaji, stan je imao neke vidljive nedostatke. Što, naravno, uvijek možemo očekivati. Primjerice, prostor između parketa i ukrasne lajsne nije bio u cijelosti fugiran, dva zida trebalo je iznova prebojiti, ogradu na balkonu dodatno učvrstiti, silikonizirati jedan rub u walk in tuš kabini i sl. Međutim, izvođač je sve otklonio u roku od 24 sata od primopredaje stana - prisjećaju se vlasnici.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Lagan za održavanje

Kada govorimo o uređenju, najveća želja mladog para bila je ne zatrpati prostor stvarima kako bi bio lagan za održavanje. Iako su se odlučili da bi žuta, siva, bijela i crna bile boje u kojima će urediti stan, to se izjalovilo. Prvo jer je sve što im se svidjelo bilo pretjerano za njihov budžet, a potom i zato što je bilo teško naći lijep i kvalitetan dizajn. U konačnici, nakon obilaska trgovina namještajem, kupnje i vraćanja kupljenog, puno biranja, dodavanja i oduzimanja, u stanu prevladavaju puder ružičasta, siva i boja breze s pokojim crnim detaljem.

- Svi koji su ga vidjeli opisuju ga kao super cozy, čak i više nego na fotografijama. Taj efekt postignut je odabirom zanimljivog dizajna kreveta, ali i njegovim spajanjem s drugim komadima namještaja i detaljima. No, apsolutni adut ovog stana je balkon, kao i odvojena kuhinja, što je mnogima bilo nezamislivo. Stan se nakon uređenja sastoji od prostranog hodnika s ormarom, prostrane kupaonice i malo manje kuhinje te velike dnevne sobe u kojoj se nalazi i bračni krevet te balkona - objašnjava vlasnica.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Kako stan nije velik, vlasnici su iskoristili nišu u hodniku kako bi u njoj napravili i ugradbeni ormar. Kuhinju su, bez obzira na malu kvadraturu, dali izgraditi po mjeri, pa je funkcionalna kao i one puno veće. Za bolji dojam i funkcionalnost, također su tražili izvođača da umjesto parketa u hodniku postavi pločice koje su sami odabrali i kupili. Njih su stavili na podove u kupaonicu, kuhinju, ali i na balkon, jer je riječ o protukliznim pločicama koje su pogodne za unutarnje, ali i vanjske prostore. No, nisu ih zadovoljile ni pločice na zidovima koje su bile predviđene u kupaonici i u kuhinji, pa su odabrali druge, u stilu mramora, u toplim smeđim tonovima u kupaonici, dok je u kuhinju postavljeno kaljeno staklo.

image
Vedran Peteh/Cropix
image

slika 4

Vedran Peteh/Cropix

Težak izbor

Kad govorimo o dizajnerskim rješenjima, veliki je izazov ovom paru bio odabrati krevet. Nije smio biti prevelik kako ne bi zagušio prostor, a opet - trebao je biti funkcionalan. Vlasnik je zato razmišljao o krevetu u ormaru kako bi oslobodio prostor u dnevnoj sobi, a vlasnica je razmišljala o boxing krevetu kako bi bilo više mjesta za pohranu stvari. Na kraju, ni jedno nije ispalo za njih prihvatljivo rješenje. Zidni kreveti nisu im se svidjeli zbog njihovog neatraktivnog dizajna, a boxing kreveti zbog nešto skuplje cijene i nemogućnosti pronalaska modela u željenoj veličini. Pritom, mučilo ih je i kako barem vizualno malo ograditi krevet od ostatka dnevnog boravka pa su razmišljali o pregradi. Pokretne su pregrade odmah odbacili kao ideju jer su one u ponudi bile nekvalitetne, a potom su odustali i od ideje o fiksnoj pregradi, jer bi za njih trebalo ili bušiti strop i/ili parket. U konačnici, kupili su krevet kraj kojega su prošli toliko puta ranije, a nisu ga primjećivali. Vlasnica je zastala, dobro ga pogledala i zaključila kako jedna strana, gdje je okvir kreveta postavljen na visinu od nekih 150 cm, može poslužiti kao pregrada, ako se na nju postavi zavjesa, a istovremeno može biti dodatni prostor za odlaganje stvari na vješalice. I, kažu, nisu pogriješili. Prostor ne djeluje zbog kreveta zagušen, a zavjesa odlično funkcionira u tu svrhu.

Uređenje stana. otkrivaju vlasnici, trajalo je oko tri mjeseca, a najizazovnije bilo je pronaći stolara za namještaj po mjeri. Naime, pokazalo se kako na tržištu nema puno njih koji bi u kratkom roku odradili "samo" dva ormara. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:55