NOVI PROSTOR

Atraktivno uređenje: Savršenstvo kontrasta u carstvu rasvjete u Radničkoj

 SANJA TUŠEK
Projektni zadatak definirao je prenamjenu skladišta u izložbeni prostor rasvjete i uredske prostore

Atraktivno uređenje Lipapromet poslovno izložbenog prostora u Zagrebu u Radničkoj cesti, potpisuje arhitektonski studio DAR612. Projektni zadatak ovaj studio ne tretira kao gotovu supstancu, nego kao početak personaliziranog procesa rada s investitorima u kojem ga preoblikuju i konačno formuliraju. Potreba za izložbenim prostorom rasvjete kao i proširenjem poslovnih prostora te tvrtke inicirala je proces koji je rezultirao realizacijom hibridnog prostora koji je udomio sve željene sadržaje.

image
SANJA TUŠEK

Prevladava antracit boja čija je tamna nijansa poslužila kao podloga za izloženu rasvjetu, istodobno kontrastirajući drvenom namještaju

Nove tehnologije i ideje

Lipapromet se od male obiteljske tvrtke prometnuo u jednog od vodećih veletrgovaca elektromaterijala i rasvjete na hrvatskom tržištu. Projekt rekonstrukcije i njihova novog ureda profesionalne rasvjete i izložbenog prostora trajao je godinu.

- Zamišljeni su kao mjesto razmjene znanja, novih tehnologija, ideja i iskustava projektanata, arhitekata i ostalih stručnjaka. Izložbeni prostor posvećen je unutarnjoj, sportskoj i sigurnosnoj rasvjeti, a sa zadovoljstvom najavljujemo i naš budući projekt, rekonstrukciju showrooma posvećenog vanjskoj cestovnoj i dekorativnoj rasvjeti - kaže Darko Balun, predsjednik Uprave Lipaprometa.

Arhitekti su ušli u postojeći longitudinalni prostor bez ikakvih pregrada, s dugačkim nizom horizontalnih prozora vrlo visokog parapeta.

image
SANJA TUŠEK

Projektni zadatak definirao je prenamjenu skladišta u izložbeni prostor rasvjete i uredske prostore te integraciju s prostorima postojeće zgrade

image
SANJA TUŠEK
image
SANJA TUŠEK

Podne obloge odabrane su prema funkciji prostora: u hodniku i showroomu je guma, a u uredima tekstilne ploče

Namještaj po mjeri

- Projektni zadatak definirao je prenamjenu skladišta u izložbeni prostor rasvjete i uredske prostore te integriranje s prostorima postojeće zgrade. Prostor je podijeljen na polivalentni longitudinalni hodnik kao osnovnu komunikacijsku zonu i na uredske i izložbene prostore koji se izmjenjuju. Hodnik je komunikacija novog prostora s postojećim, kao i komunikacija između novih sadržaja, a istovremeno funkcionira i kao izložbeni prostor rasvjete povezujući se preko staklenih stijena s ostalim izložbenim prostorima - objašnjava arhitektica Andrea Donatović Poljičak iz DAR612, koji se bavi projektiranjem i realizacijom suvremenih prostora življenja i rada.

image
SANJA TUŠEK

Staklene stijene s inkorporiranim elementima drvenog namještaja dijele prostore i omogućuju istovremeno privatnost uredskih prostora i transparentnost izložbenih dvorana

image
SANJA TUŠEK
image
SANJA TUŠEK

Staklene stijene s inkorporiranim elementima drvenog namještaja dijele prostore i omogućuju istovremeno privatnost uredskih prostora i transparentnost izložbenih dvorana. Za osnovnu boju zidnih, podnih i stropnih obloga izabrana je antracit boja kako bi svojom tamnom nijansom poslužila kao podloga za izloženu rasvjetu, istovremeno kontrastirajući drvenim elementima namještaja. Zona servisnih i tehničkih prostorija odvojena je vratima koja su skrivenim dovratnicima uklopljena unutar zida iste boje. Visoki parapeti prozora omogućili su postavljanje namještaja uredskih prostorija duž obodnih zidova i oslobađanje središnjih dijelova prostorija za komunikaciju s izložbenim dvoranama. Veći dio namještaja rađen je po mjeri kako bi se maksimalno iskoristile prednosti prostora, kao i da se omogući inkorporiranje drvenih elemenata unutar staklenih pregradnih stijena.

Vrata su skrivenim dovratnicima uklopljena unutar zida iste boje, a visoki parapeti prozora omogućili su postavljanje namještaja u urede duž obodnih zidova

image
SANJA TUŠEK
image
SANJA TUŠEK

Tlocrtna geometrija

Namještaj je izvela tvrtka POLIBOX. Na projektu Lipapromet korišteni su raznovrsni materijali. Uz pomoć jelovih drvenih elemenata izveden je dekorativan strop s integriranom rasvjetom, na MDFu su CNC-om izvedene zamišljene linije i nakon toga je površina lakirana, laminati su korišteni za radne stolove, a OPL iveral za ostali namještaj. Ovaj projekt dobar je primjer kako se uz pomoć namještaja mogu pregraditi prostori. Tako se dobila dekorativna zidna obloga na strani hodnika, a funkcionalni ormari unutar ureda. Prema funkciji prostora, odabrane su osnovne vrste podnih obloga. Za longitudinalni hodnik i prostor showrooma odluka je pala na gumu kao materijal, a za uredski prostor na tekstilne ploče. Materijali su guma proizvod Artigo Lava te materijal Desso Fields - strukturirana tekstilna ploča neusmjerenog overall designa. Prostor showrooma riješen je kao mjesto susreta ta dva materijala, tako da se tlocrtno decentno ističe pozicija pažljivo odabranih komada namještaja, pri tome uvažavajući tlocrtnu geometriju prostora, a promjenom materijala u podu postignuta je funkcija paspartua za ove elemente. Kreativni proces inspiracije, odabira i implementacije odrađen je u tvrtki ADDE STUDIO. Namještaj poput konferencijskog stola i uredskih stolica, pak, iz tvrtke je Trika, koja zastupa proizvođače namještaja i opreme, čija su imena sinonim za kvalitetu, udobnost i dizajn. Primjerice, klasičan oblik Gaberovog modela Kanvas S, s tapeciranim sjedištem i naslonom čini odličnu stolicu za sastanke i predavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:40