I namještaj voli tartan

Tartan, uzorak koji je osvojio svijet

 

Obožava ga Madonna, Rod Stewart i britanska kraljica. Tartan je jedan od onih uzoraka koji su uvijek u trendu, iz godine u godinu, iz jedne sezone u drugu. Dizajneri interijera najčešće ga povezuju sa zimom: sam pogled na poznate karirane šare budi pomisao na Škotsku, njezine magle, hladnoću… i tople vunene predmete. Ne tako davno, tartan se doista izrađivao od vune, no danas ga ima u svakoj primjeni i svakom materijalu. Posebno je atraktivan u prostoru, a kako to izgleda kad u taj uzorak odjenemo fotelje, zavjese, jastučiće… pogledajte seriju fotografija i priči o uzorku koji je osvojio svijet.

Zašto ga volimo? Zato što je bezvremen. Ali itekako ima povijest! Prvi povijesni trag tartana u Škotskoj seže u 3. stoljeće, no tek tisuću i 300 godina kasnije, u 16. stoljeću, zacementiran je njegov status najpopularnijeg uzorka u Škotskoj.

Zna se da su uzorci tartana ukazivali na pripadnost određenom obiteljskom klanu. Plava, crna i zelena kombinacija tkala se u zapadnoj Škotskoj i nosili su je članovi klanova MacLeods, MacNeils i MacDonalds. Iste su boje, ali na crvenoj podlozi, nosili na sjeveroistoku zemlje Macintoshi, Robertsoni i MacGillivaryji.

U Engleskoj je tijekom 18. stoljeća uzorak tartana bio zakonom zabranjen! I ta zabrana je ono što ga je katapultiralo u orbitu slave. Tartan su još tada počeli nositi buntovnici raznih vrsta. Danas za njim, u vidu marame ili detalja, posežu i pankeri i bajkeri. Dizajneri interijera tartan su zadnjih godina uspjeli upotrijebiti gotovo u svakom kutku doma.

Gdje se najčešće koristi? Kao dekor, najprisutniji je u planinskim kućama i "muški" uređenim bibliotekama.

Kad se najčešće koristi? Zimi, i to onaj na crvenoj podlozi. Sam pogled na ovaj uzorak, tvrde neki dizajneri, grije dušu i otklanja zimsku depresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:13