KAKVA ZDANJA

Ovo su najveće stambene zgrade na svijetu. U neke može stati cijeli manji hrvatski grad

 /SHUTTERSTOCK
Donosimo vam popis stambenih zgrada koje podižu ideju stanovanja na potpuno novu razinu.

Stambene zgrade su neke od najčešćih građevina koje postoje. Na našem području poznate su nam uglavnom one "manje", koje se na rasprostiru na začuđujućem broju kvadrata niti idu previše u vis, možda svega 20-ak katova. Baš zato što ovakvo nešto ne postoji u našoj zemlji donosimo vam popis stambenih zgrada koje podižu ideju stanovanja na potpuno novu razinu.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Ponte City - Johannesburg, Južnoafrička Republika

Ponte City je zgrada u četvrti Berea, Johannesburg, Južna Afrika. Neboder je izgrađen 1975. godine i uzdiže se na visinu od 173 metra što ju čini najvišom stambenom zgradom u Africi. Ponte City ima čak 55 katova, a njezin oblik je cilindričan i šupalj u sredini kako bi omogućio dodatno svjetlo u stanove. Šuplji prostor u središtu poznat je kao "jezgra". Zgradu je dizajnirao Mannie Feldman zajedno s Manfredom Hermerom i Rodneyem Grosskopfom. Na vrhu zgrade nalazi se natpis koji je najveći reklamni znak na cijeloj južnoj hemisferi.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Edificio Copan - Sao Paulo, Brazil

Edificio Copan stambena zgrada od 38 katova u Sao Paulu, Brazil. Zgrada od 140 metara jedna je od najvećih zgrada u zemlji i ima 1160 stanova. Zgradu je projektirao Oscar Neimeyer. Edificio Copan trebao je prihvatiti mješoviti presjek brazilskog društva. Izgradnja Edificio Copan započela je 1952., a dovršena je 1966. nakon nekoliko prekida. Apartmani se kreću od malih studija do velikih jedinica. U prizemlju se nalazi više od 72 tvrtke. Edificio Copan prekriven je prozirnom draperijom koja štiti pješake od labavih mozaičkih pločica.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Le Lignon - Ženeva, Švicarska

Le Lignon je urbani stambeni kompleks u Vernieru, predgrađu Ženeve u Švicarskoj. Jedno je od najvećih apartmanskih naselja koje se sastoji od dvije velike zgrade. Le Lignon sadrži 2780 jedinica u kojima živi preko 6000 stanovnika. Izgrađena je kako bi se riješila nestašica stambenog prostora koja je karakterizirala zemlju 1960-ih i 1970-ih. Kompleks koji se prostire na 929 četvornih metara uključuje školu i medicinski centar. Značajan dio stanovnika grada Vernier živi u potpunosti unutar Le Lignona. Gustoća naseljenosti slična je kao na Manhattanu.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Chungking Mansions - Hong Kong

Chungking Mansions stambena je zgrada smještena u vrlo gustoj četvrti Kowloon u Hong Kongu. Sastoji se od nekoliko samostalnih niskobudžetnih hotela i trgovina iako je prvotna namjera bila stambena zgrada. U kompleksu se nalaze pansioni, restorani, trgovine odjećom i financijski uredi. Izgradnja Chungking Mansions dovršena je 1961. godine i trenutno prima oko 4000 ljudi. kompleks se sastoji od pet blokova, A, B, C, D i E. Visok je 17 katova i opslužuju ga dva lifta u svakom bloku. Prve dvije etaže služe kao zajednički prostor dok je treća etaža terasa između blokova. Raznovrsna uporaba zgrade i relativni nedostatak zakonske regulative doveli su do zabrinutosti oko sigurnosti, posebice zaštite od požara.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Sillon De Bretagne - Nantes, Francuska

Sillon de Bretagne je visoka zgrada u Saint-Herblainu u Nantesu, Francuska. Zgrada od 32 kata koja se uzdiže do visine od 97 metara bila je najviša zgrada u Francuskoj po završetku 1969. godine. Struktura ima širinu od 425 metara i ostaje jedna od najvećih zgrada u Europi po volumenu. Sillon de Bretagne nudi smještaj i urede za više od 3500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 01:49