VIKEND PREPORUKA

Želite doživjeti trenutak "kad sunce dotakne more"? Posjetite vidikovac Providenca na Lošinju

 Sandro Tariba; Visit Lošinj
Objedinjuje 300 metara dugu poučnu stazu Apsyrtides i vidikovac bar s lokalnim delicijama

Lošinj je poznat kao otok vitalnosti, a njegov je arhipelag prepun mirnih živopisnih mjesta jedinstvene ljekovite klime u čijim blagodatima možete uživati tijekom cijele godine. To je destinacija zdravlja, blagog mediteranskog ugođaja s više od 2500 sunčanih sati godišnje. Na arhipelagu uspijeva oko 1200 najraznolikijih biljaka, od čega čak 600 vrsta raste na 17 kvadratnih kilometara otoka Unija. Brojevi su to s kojima se mogu pohvaliti samo rijetki sretnici.

Za sve one željne aktivnijeg odmora, Lošinj je visoko na popisu hrvatskih otoka. Na njemu je uređeno preko 250 kilometara šetnica, a posjetitelje se potiče i na druge tjelesne aktivnosti poput trčanja i vožnje bicikla. Osim predivnih uvala, mogu se obići i vidikovci. Jedan od njih, tematski vidikovac Providenca objedinjuje 300 metara dugu poučnu stazu Apsyrtides i vidikovac bar s lokalnim delicijama.

image
Sandro Tariba; Visit Lošinj

Prema grčkom nazivu za cresko lošinjsko otočje Apsyrtides, ova poučna staza svakom posjetitelju ostavlja dublji dojam o otocima koji se vide sa samog vidikovca, navodi se na stranicama Visit Lošinj.

Smješten je na vrhu brda Sv. Ivan, gdje 28 interpretacijskih ploča s fotografijama i tekstom prikazuje svaki otok onakvim kakav uistinu jest, jedinstven i neponovljiv. Vidikovac bar pruža poseban doživljaj, a 18 ručno izrađenih stolova s klupama nose nazive poznatih lošinjskih brodova koji su u 19. stoljeću izgrađeni u poznatim lošinjskim brodogradilištima.

image
Sandro Tariba; Visit Lošinj

Jedna od njegovih posebnosti svakako je i zalazak sunca. Naime, vidikovac Providenca je mjesto na kojem najbolje možete doživjeti ljepote ovih otočja i uživati u trenutku ‘‘sunce kad dotakne more‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:35