ZANIMLJIVA STUDIJA

Posjet ovoj metropoli neće smrdjeti! Otkriveno koji grad u Europi najbolje miriše

Atena

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li ikad - planirajući negdje otputovati - razmišljali koji grad najbolje miriši? Čini se da smo sad dobili taj odgovor, barem kada je u pitanju Europa. Naime, britanska tvrtka HAYPP, koja pomaže ljudima u prijelazu s pušenja na zdravije alternative, rangirala je top 10 europskih gradova u kojima nećete morati začepiti nos da biste ih posjetili, piše Time Out.

Nedavna studija obuhvatila je 30 europskih gradova koji su ocjenjivani na temelju čistoće, broja cvjećarica, pekarnica i parfumerija, a na prvom se mjestu našla jedna od najstarijih prijestolnica na svijetu. Riječ je o grčkoj Ateni. Ovaj povijesni grad dobio je ocjenu 8,3 od 10 na mjeraču mirisa. Izgleda da je Atena dom mnogih pekarnica koje poslužuju ukusnu i slatku baklavu, 31 cvjećarnice koje prodaju mirisne bukete i 22 aromatične parfumerije na 10 četvornih kilometara.

Pariški baugeti i čiste ulice Züricha u Švicarskoj pomogli su lansiranju tih gradova na drugo, odosno treće mjesto ove neuobičajene ljestvice. Evo koji su gradovi još ušli u top 10:

1. Atena (Grčka)

2. Pariz (Francuska)

3. Zürich (Švicarska)

4. Dublin (Irska)

5. Luksemburg (Luksemburg)

6. Nikozija (Cipar)

7. Kopenhagen (Danska)

8. Bukurešt (Rumunjska)

9. Valletta (Malta)

10. Amsterdam (Nizozemska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:01