STOCKHOLM WOOD CITIY

Pogledajte kako će izgledati najveći drveni grad na svijetu koji će biti završen do 2027.

 Atrium Ljungberg/Henning Larsen
U nastojanju da revolucioniraju budućnost, dizajneri i arhitekti sve više gledaju u prošlost, a drvena gradnja ostaje najbolji primjer

Najveći drveni grad na svijetu dolazi u Stockholm, prenosi Architectural Digest. Ova vijest je najvljena 20. lipnja od strane Atriuma Ljungberga, tvrtke odgovorne za projekt, očekuje se da će Stockholm Wood City započeti graditi 2025. godine, s prvim dovršenim zgradama 2027. godine.

“Ponosni smo što možemo predstaviti Stockholm Wood City. Ovo nije samo važan korak za nas kao tvrtku, već i povijesna prekretnica za švedske inovacije” izjavila je Annica Ånäs, izvršna direktorica Atriuma Ljungberga.

image
Atrium Ljungberg/Henning Larsen

Planirana gradnja biti će u Sickli, koja je u južnim dijelovima Stockholma, a grad će se prostirati na preko 250 000 četvornih metara. Projekt uključuje različite tipove izgradnje i očekuje se da će donijeti 7.000 novih ureda i 2.000 novih stambenih jedinica na tom području, zajedno s nekretninama za trgovine i restorane. Projekt će se protezati na 25 blokova i procjenjuje se da će po završetku biti najveća zajednica izgrađena korištenjem masivnog drveta.

“Stockholm Wood City predstavlja našu budućnost. Od stanara postoji velika potražnja za inovativnim, održivim rješenjima – potražnja koju ispunjavamo ovom inicijativom,” dodala je Ånäs.

image
Atrium Ljungberg/White Arkitekter

U nastojanju da revolucioniraju budućnost, dizajneri i arhitekti sve više gledaju u prošlost, a drvena gradnja ostaje najbolji primjer te pojave. Drvo se općenito smatra održivijim od čelika i betona, budući da drvena konstrukcija ispušta manje toksičnih tvari. Konstruirano drvo—ili drvo koje je izradio čovjek—može također biti otporno na vatru, što je izuzetno važno jer šumski požari postaju sve jači i brojniji zbog klimatskih promjena. Atrium Ljungberg također tvrdi da drvene zgrade mogu biti bolje za osobno zdravlje i da su studije pokazale da “pružaju bolju kvalitetu zraka, smanjuju stres, povećavaju produktivnost i skladište ugljični dioksid tijekom cijelog vremena u kojima se koriste.”

image
Atrium Ljungberg/Henning Larsen

Iako je drvena gradnja u porastu, ona je uglavnom bila ograničena na pojedinačne strukture ili blokove. Uvjerenja da je drvo zastarjelo ili čak opasno - dijelom zahvaljujući katastrofama poput velikog požara u Chicagu - usporila su njegovu upotrebu na širokoj razini, unatoč naporima organizacija kao što je New European Bauhaus da promijene tu reputaciju.

"Naša industrija ostavlja veliki trag i važno nam je napraviti pozitivnu razliku i na kraći i na duži rok", rekla je Ånäs.

image
Atrium Ljungberg/Henning Larsen

Najveći drveni grad na svijetu također je spreman učiniti putovanje na posao lakšim i kraćim, smanjujući emisije iz prijevoza. Web stranica za projekt opisuje Stockholm Wood City kao "petominutni grad", što znači da je kamo god treba ići - posao, trgovine ili škola, na primjer - udaljeno samo pet minuta hoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:15