Opasan po život

Ovo je najopasniji grad na svijetu i izbrisan je s karte. Grad u kojem disanje ubija

 ZETTER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Wittenum je napušteni grad u Australiji, koji nazivaju "najopasnijim na svijetu" jer je dovoljno udisati zrak da vas ubije, zbog čega je danas napušten, piše thewest.com.au.

Australske vlasti izbrisale su Wittenum s karte u pokušaju da odvrate potencijalne turiste od odlaska tamo. Posljednji stanovnik grada odustao je od borbe za ostanak u svibnju ove godine, a riječ je o gradu u kojem je živjelo nekoliko tisuća ljudi.

image
RICHARD JACYNO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nekoć užurbani rudarski grad u regiji Pilbara zapravo je smrtonosan i nalazi se usred najveće kontaminirane lokacije na južnoj hemisferi. Tijekom svog razvoja 1930-ih, tu su živjele tisuće ljudi. Zemlja u Wittenumu bila je bogata plavim azbestom i mnogi su se Australci preselili tamo kako bi pronašli posao u rudnicima.

Tri je desetljeća bio rudarski grad, koji je malo po malo ubijao lokalno stanovništvo. Rudnici su se konačno zatvorili 1996. jer više nisu zarađivali dovoljno novca, međutim ljudski je danak daleko nadmašio svaki materijalni gubitak.

Što je azbest?

Azbest je grupa minerala (silikata) koji izgledaju poput tankih vlakana. Riječ azbest potječe iz grčkog jezika, a znači negasivo ili neuništivo. Ova vlakna su sitna i mogu se vidjeti samo mikroskopom. Ako se azbestna vlakna nađu u zraku, mogu se udahnuti i ući u pluća, te pri dugotrajnom izlaganju izazvati rak pluća i druge plućne bolesti.

Što se događa kad udahnemo azbestna vlakna?

Kad udahnemo azbestna vlakna, većina ih bude izbačena iz organizma, no neka od njih zaostanu u plućima i ostanu čitav život. Vlakna se tako mogu nakupljati i izazvati sitne ožiljke i upale, što na posljetku može dovesti do opasnih bolesti.

Više od 2000 radnika i stanovnika umrlo je od posljedica udisanja smrtonosnih plavih azbestnih vlakana. Zrak je i danas zatrovan, prisiljavajući vladu da sruši zgrade, zatvori odlagališta otpada i potpuno zatvori grad. Unatoč naporima čišćenja, ostalo je tri milijuna tona azbestnog otpada.

Grad nikada neće biti siguran za život zbog stalnog rizika od azbesta – ali neki ljudi nisu mogli odoljeti da ga posjete.

Brojni TikTok korisnici odlučili su posjetiti ovo napušteno mjesto, pa zahvaljujući njihovim videima možemo vidjeti kako izgleda ovo napušteno i smrtonosno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:25