Nevjerojatno!

Najusamljeniju kuću na svijetu prate brojne misteriozne priče: evo tko danas živi u njoj na potpuno pustom otoku

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Najusamljenija kuća na svijetu nalazi se na malom pustom otoku Ellidaey, južno od Islanda. Ovo pitoreskno mjesto nekada je bilo dom brojnim obiteljima tijekom 18. i 19. stoljeća, ali je stalno bilo izloženo prirodnim katastrofama. S vremenom se broj stanovnika sve više smanjivao, ali su zato brojne "misterije" isplivale na površinu.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Nekolicina preostalih stanovnika napustila je otok 1930. godine i preselila se na kopno u potrazi za boljim životom. Od tada, ovo udaljeno mjesto je nenaseljeno ljudima, a usamljena kuća je iznjedrila mnoge teorije zavjere - neke otkačenije od drugih, prenosi Kurir.

image
EMIN YOGURTCUOGLU/AFP/PROFIMEDIA/EMIN YOGURTCUOGLU/AFP/PROFIMEDIA

Prema jednoj priči, ovu kuću sagradio je ekscentrični bogataš koji se planirao povući u Ellidaey u slučaju zombi apokalipse. Druga priča tvrdi da u ovoj kući živi neobičan pustinjak, dok treća tvrdi da je kuća u vlasništvu pjevačice Björk, te da je ona pregovarala s vladom o kupnji cijelog otoka.

Život na Islandu može biti vrlo zanimljiv, ali nažalost ovoga puta istina uopće nije tako uzbudljiva! Naime, bijela kuća zapravo je koliba koju je sagradila Lovačka udruga Ellidaey. Radi lakšeg odlaska u lov udruga ju je izgradila kao bazu. Ima saunu koja se napaja sustavom kišnice.

image
EMIN YOGURTCUOGLU/AFP/PROFIMEDIA/EMIN YOGURTCUOGLU/AFP/PROFIMEDIA

Tajanstvena kuća nema tekuću vodu i struju, ali zato ima nevjerojatan pogled koji sve nadoknađuje. Island je inače prirodni rezervat za ptice i zakonom je zaštićen. Turističke organizacije često vode izlete na spomenuti otok za sve znatiželjne, ali u kuću nema ulaska za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:19