ISTAKNUTA ARHITEKTICA

Jeste li znali da u blizini, samo dva sata od Zagreba, postoji zgrada Zahe Hadid?

 HUFTON + CROW
Djelo Argos studija Zaha Hadid Architects, manje je poznato jer je otvoreno uoči početka pandemije

Gradovi imaju mnoge znamenitosti za razgledanje i otkrivanje, od kojih su one turistima zanimljive često povijesne građevine. Međutim, u neke gradove se možete otići i jer se tamo nalaze neki noviji zanimljivi objekti suvremene arhitekture. Takav je najbliži primjer nama Graz u Austriji, gdje smo pronašli i jedno novije takvo djelo koje je zbog početka pandemije prošlo ispod radara.

image
David Wimsett/Avalon/Profimedia/David Wimsett/Avalon/Profimedia

Djela Zahe Hadid u Austriji ima nekoliko, kao što su SKI Jump i uspinjača u Innsbrucku

Graz se još dok je bio prijestolnica kulture 2003. godine odvažio na zgradu muzeja suvremene umjetnosti Kunsthause, poznatih arhitekata Peter Cooka i Colin Fourniera, koju je jedan od njih simbolično nazvao "Friendly Alien". Muzej koji iz daljine izgleda i kao beba nilskog konja savršeno se smjestio se u Habsburšku, Austro - Ugarsku staru jezgru grada. Za Colina Fourniera taj je objekt muzeja "biomorfno, neodredivo nešto, hibrid, čudan i poznat u isto vrijeme, sa "šarmom druželjubivog mješanca psa lutalice, definitivno vrlo upitnog u smislu pedigrea". Graz je u tada dobio i most na Muri, Murinsel, moderni otočić most, koji na sebi nosi pozornicu i kafić, djelo umjetnika i arhitekata Vito Acconcia.

image
HUFTON + CROW
image
HUFTON + CROW
image
HUFTON + CROW

Zgrada od pet katova, kraj opere u Grazu, ima 21 apartman veličine 30 i 80 kvadrata s penthouseom na vrhu

Međutim, manje je poznato da je Graz relativno nedavno, 2019./2020. godine dobio i jedno djelo studija Zaha Hadid Architects, koje može biti inspirativno i za domaće investitore, koji kao da se stalno vrte oko istih vrsta ulaganja. Riječ je o rezidencijalnoj zgradi u strogom središtu kod opere, sa 21 apartmanom veličine između 30 i 80 kvadrata, za rentanje. Stanovi se uglavnom iznajmljuju gostima turistički vikendom ili na par mjeseci, ponekad i na duže razdoblje.

image
HUFTON + CROW
image
HUFTON + CROW
image
HUFTON + CROW

Podsjetimo, Zaha Hadid prva je žena arhitektica koja je bila dobitnica znamenite Pritzkere arhitektonske nagrade. Osnovala je arhitektonsku tvrtku pod imenom Zaha Hadid Architects u New Yorku. Zgrada Argos moderne "perforirane fasade" s brojnim erkerima i balkonima nalazi se u ulici Burggasse.

- Većinom nam dolaze gosti zbog naše lokacije u gradu koja je vrhunska, ali ima i onih koji žele odsjesti u zgradi slavne arhitektice - rekla nam je zaposlenica Argos Residences.

image
HUFTON + CROW
image
HUFTON + CROW

Kuća je izvedenu kao uvučeno strukturalno ostakljeno pročelje i perforirano pročelje iznad njega s asimetrično raspoređenim, prema van zakrivljenim prozorskim otvorima, tzv. "mjehurićima". Na glavnoj fasadnoj razini, koja je izvedena od in situ betona, najprije je postavljena potkonstrukcija od lijepljenog lameliranog drveta. Argos je minimalistička, održiva konstrukcija od čelika, stakla i plastike ojačane staklom. Zahina zgrada u Grazu prije gradnje izazvala je i neke kontroverze, ponajviše jer se desetljeće čekala njena realizacija. Kad je otvorena, nedugo prije pandemije, nazvana je novim "prijateljskim vanzemaljcem" u gradu. Mišljenje javnosti bilo je polarizirano, kako to već zna biti kod gradnje suvremene arhitekture u starijim dijelovima grada. Rušenje prijašnjeg objekta 2003. godine izazvalo je žestoke polemike u tadašnjoj politici i arhitekturi. Dizajn za zgradu slavna arhitektica napravila je još 2004. godine, kad je osvojila natječaj investitora WeGraz. Gradnja je nakon konzultacija s konzervatorima Grada Graza krenula 2015. godine i bila je zahtjevna. Zgrada je masovni odgovor tome što se nalazi na uglu, ali vuče inspiraciju iz gradske povijesti kao što je fasada na obližnjoj zgradi opere.

Inače, u Austriji su još poznatija djela od Zahe Hadid - Bergisel Ski Jump i uspinjača Hungerburgbahn u Innsbrucku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 13:45