NEMA VIŠIH

10 najviših zgrada na svijetu koje su promijenile izgled gradova u kojima su izgrađene

 /SHUTTERSTOCK
Ove su građevine neki od najdojmljivijih primjera moderne arhitekture i dizajna i pružaju uvid u budućnost načina na koji projektiramo i gradimo visoke zgrade

Ako ste ljubitelj impresivnih inženjerskih pothvata i visokih nebodera, nećete htjeti propustiti ovaj popis 10 najviših zgrada na svijetu. Ove su građevine neki od najdojmljivijih primjera moderne arhitekture i dizajna i pružaju uvid u budućnost načina na koji projektiramo i gradimo visoke zgrade.

Stoga pođite s nama dok istražujemo najviše zgrade na svijetu – i pripremite se za iznenađenje!

image
/SHUTTERSTOCK

10. Toranj CITIC, Kina

Toranj CITIC, Kina (također poznat kao China Zun) visok je impresivnih 528 metara, što ga čini trenutno desetom najvišom zgradom na svijetu. Toranj CITIC dom je ureda, hotela i vidikovca, a odlikuje se elegantnim i modernim dizajnom s fasadom od stakla i čelika. Zgrada je poznata po svom naprednom inženjeringu i dizajnu te je popularno odredište za tvrtke i turiste.

CITIC toranj više je od same zgrade – on je simbol rastuće gospodarske moći Kine i svjedočanstvo impresivnog tehnološkog napretka zemlje.

image
/SHUTTERSTOCK

9. CTF Financijski centar u Guangzhouu, Kina

CTF Financijski centar u Guangzhouu, također poznat kao "Istočni toranj", visok je 530 metara i najviša je zgrada u Guangzhouu, a treća najviša u Kini.

Masivna građevina ima ukupno 111 katova iznad zemlje i pet ispod zemlje. Uključuje trgovački centar, urede, stanove i hotel, a ima bruto površinu od 507.681,0 metara četvornih. Oko 20% ove površine nije dio glavne zgrade, već se nalazi na podiju povezanom s njom.

image
/SHUTTERSTOCK

8. Sestrinski toranj CTF Financijski centar, Guangzhouu, Kina

Sestrinski toranj CTF Financijskog centra u Guangzhouu, ova je zgrada dovršena 2019. i nalazi se na potpuno istoj visini od 530 metara. Također je slučajno najviša zgrada na svijetu s ‘manje od 100 katova,‘ 4 kata su ispod zemlje.

image
/SHUTTERSTOCK

7. One svjetski trgovački centar u New Yorku, SAD

Visoka nevjerojatnih 541 metar, ova zgrada nije samo jedna od najviših na svijetu, već je i simbol otpornosti i snage.

One svjetski trgovački centar izgrađen je da zamijeni izvorni Svjetski trgovački centar, koji je uništen u napadima 11. rujna. U njoj se nalaze uredi, zvjezdarnice i muzej, a odlikuje se elegantnim i modernim dizajnom s fasadom od stakla i čelika.

No ovo zdanje više od same zgrade - to je počast žrtvama napada 11. rujna i simbol nade i snage za budućnost. Svakako ga vrijedi posjetiti ako ste u New Yorku, a možete čak i obići zvjezdarnice kako biste dobili pogled na grad iz ptičje perspektive.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Lotte World Tower u Seulu, Južna Koreja

Stojeći na impresivnih 554 metra, Lotte World Tower je najviša zgrada Južne Koreje i jedna od najviših na svijetu. Izgradnja zgrade dovršena je 2017., a slavu je stekla 2016. kada su se dva urbana istraživača iz Rusije i Ukrajine ilegalno popela na toranj u izgradnji.

Jedna od istaknutih značajki tornja Lotte World Tower njegova je platforma za promatranje koja nudi zapanjujući pogled na grad sa 123. kata. Zgrada također ima brojne sadržaje, uključujući trgovački centar, kino i restoran.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Ping financijski centar u Shenzhenu, Kina

Financijski centar Ping An nalazi se u Shenzhenu u Kini. Visoka je 599 metara, što je čini jednom od najviših zgrada na svijetu.

Financijski centar Ping An poznat je po naprednom inženjerskom i arhitektonskom dizajnu. Ima jedinstvenu dvoslojnu fasadu koja pomaže u smanjenju potrošnje energije i ima vrlo učinkovit tlocrt koji maksimalno iskorištava prostor. Zgrada također ima brojne pogodnosti, uključujući vidikovac, trgovački centar i konferencijski centar.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Makkah Royal Clock Tower u Meki, Saudijska Arabija

Kraljevska kula sa satom je zgrada koja se nalazi u Meki, Saudijska Arabija. Visoka je 601 metar, što je čini jednom od najviših zgrada na svijetu. Zgrada je dom luksuznog hotela, stanova i ureda, a poznata je po svojoj impresivnoj veličini i prepoznatljivom dizajnu.

Također je dom najvećeg brojčanika sata na svijetu, koji je vidljiv miljama daleko. Kula sa satom u Meki je moderno arhitektonsko čudo koje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Shanghai Tower u Šangaju, Kina

Ova zgrada visoka je 632 metra i u njoj se nalaze uredi, hoteli i zvjezdarnice. Njegov jedinstveni dizajn ima dvoslojnu fasadu koja pomaže smanjiti potrošnju energije. Šangajski toranj također je poznat po svom položaju. Nalazi se u srcu šangajske financijske četvrti, što ga čini popularnim odredištem za tvrtke i profesionalce.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malezija

Merdeka 118 nedavno je izgrađen neboder u Kuala Lumpuru, Malezija. To je druga najviša zgrada na svijetu, koja stoji na visini od 644 metra.

Merdeka 118 je zgrada mješovite namjene, s uredima, stanovima i hotelom. Također ima vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Dizajn zgrade inspiriran je tradicionalnim malajskim zanatom batika, a imat će jedinstven i upečatljiv izgled.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Burj Khalifa u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati

Naravno, vjerojatno već znate da je Burj Khalifa u Dubaiju trenutno najviša na svijetu, visoka nevjerojatnih 828 metara. U njoj se nalaze luksuzni stanovi, uredi i hotel, a krasi ga prekrasan dizajn inspiriran pustinjskim cvijetom.

Dakle, eto ga – 10 najviših zgrada na svijetu! Bilo da ste ljubitelj moderne arhitekture ili jednostavno volite ideju da budete visoko, ove zgrade svakako vrijedi pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:44