TRUDITE SE, ALI...

Venu vam sobne biljke? Sigurno radite jednu od ovih šest pogrešaka

 GOODBOY PICTURE COMPANY/GETTY IMAGES
Informirajte se o zalijevanju, gnojenju i položaju vaše omiljene biljke

Vrtlarski radovi već su neko vrijeme "na pauzi", no to ne znači da ne trebamo brinuti o sobnim biljkama koje nam tijekom zime uljepšavaju dom, omogućavajući nam barem mali kontakt s prirodom. No, ako mislite da činite sve za svoje biljke, a one i dalje ne uspijevaju, možda griješite u ovim postupcima. Pokušajte ih izbjeći i uživati u svojim "zelenim ljubimcima".

Postavljanje uz hladne prozore

image
KERKEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Baš kao nama, i sobnim biljkama zimi može biti hladno. Uobičajena pogreška koja se javlja kod njege sobnih biljaka je neadekvatan položaj. Kada je vani hladno, sobne biljke ne bi trebalo postavljati direktno uz staklo. Ako nježno lišće dodirne hladno staklo, biljka može pretrpjeti ozbiljnu štetu. No, dovoljno je samo malo pomaknuti biljku, tek toliko da više nema izravnog kontakta lista i prozorskog stakla.

Krivo zalijevanje

image
FRESHSPLASH/GETTY IMAGES

Sobne biljke tijekom zime sporije rastu, što znači da troše manje energije i vode. Stoga biste u tom periodu uvijek trebali izbjegavati pogrešku pretjeranog zalijevanja sobnih biljaka, inače bi korijenje moglo istrunuti. Ako ne djelujete brzo, biljka može i uvenuti. Tijekom zimskih mjeseci sobne biljke treba zalijevati jednom do dva puta u 15 dana. Najbolje je prvo napraviti test prstima: ako zemlja u teglici vlažna, nema potrebe za zalijevanjem. Važna je i temperatura vode za zalijevanje - nikada ne smije biti ledeno hladna.

Pretjerana gnojidba

image
IRYNA IMAGO/GETTY IMAGES

Budući da se sobne biljke tijekom zime odmaraju, nema potrebe ni za gnojenjem. Prvo gnojivo treba dati tek u proljeće. Postoji nekoliko znakova da je biljka možda previše gnojena, kao što su naslage kore na gornjem sloju tla, izgorjeli vrhovi i rubovi listova, deformacija lišća...

Propuh

image
RONSTIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Egzotične i tropske biljke ne podnose dobro propuh u toploj sezoni. Zimi još manje. Prilikom prozračivanja, uvijek premjestite biljke s otvorenog prozora na drugo, zaklonjeno mjesto.

Suhi zrak

image
VALERIY LUSHCHIKOV/GETTY IMAGES

Biljke se često postavlja iznad radijatora, na toplo, gdje se zrak brzo osuši. Možete im pomoći tako da jednom dnevno navlažite njihovo lišće raspršivačem.

Izlaganje biljaka prašini

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Biljke trebaju svjetlo da bi se optimalno razvijale, ali dnevna svjetlost je kraća tijekom hladnih mjeseci. Zato u ovo doba godine morate redovito uklanjati prašinu s biljaka. Sloj prašine na lišću sprečava biljku da upije svjetlost. S vremena na vrijeme svojim biljkama možete priuštiti i pravi wellness program te ih istuširati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 08:43