15 MINUTA POSLA

Tko ne bi htio imati svježe jagode i preko zime? Pripremite se već sada

 /SHUTTERSTOCK
Jabuke, naranče i kruške mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana, dok banane i grožđe treba držati na sobnoj temperaturi

Voće je neizostavna namirnica za zdravu i uravnoteženu prehranu, zbog čega se isplati čuvati svježe jagode čak 2 godine zahvaljujući triku vrtlara. Voće nije samo ukusno, već je i puno hranjivih tvari, vitamina i antioksidansa koji pomažu u održavanju tijela u formi i zdravom.

image
/SHUTTERSTOCK

Metode konzerviranja voća

Postoje mnoge vrste voća kao što su jabuke, naranče, banane, jagode, kivi, breskve, ananas, dinje i još mnogo toga, a svako ima svoj jedinstveni nutritivni profil. Voće je bogato vitaminom C, koji pomaže tijelu u proizvodnji kolagena i podržava imunološki sustav. Osim toga, voće sadrži vitamin A koji je važan za zdravlje očiju te vitamin K koji pomaže zgrušavanju krvi. Voće je također važan izvor vlakana, koja pomažu u probavi i održavaju probavnog sustav zdravim.

Mnogi stručnjaci preporučuju da jedete najmanje 5 porcija voća dnevno. Međutim, nije sve voće jednako u pogledu kalorija i šećera. Na primjer, banane i grožđe imaju relativno visok udio šećera, dok jabuke i kruške sadrže više vlakana i manje kalorija. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti voća, važno ga je pravilno skladištiti. Svježe voće može se kraće vrijeme čuvati na sobnoj temperaturi, ali za duže čuvanje najbolje ga je čuvati u hladnjaku.

Ohlađeno ili smrznuto voće

Jabuke, naranče i kruške mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana, dok banane i grožđe treba držati na sobnoj temperaturi. Odlučite li se o suhom voću, pripazite na količinu dodanog šećera i ukupne kalorije. Orašasti plodovi su kalorični i često sadrže dodane šećere, stoga ih je najbolje konzumirati umjereno. Postoje i načini konzerviranja voća koji čuvaju njegove nutritivne vrijednosti i produljuju životni vijek. Na primjer, voće se može zamrznuti za kasniju upotrebu. Smrznuto voće idealno je za izradu frapea i sladoleda, kao i kuhanje slastica.

image
/SHUTTERSTOCK

Suho voće

Plodovi poput suhih šljiva, smokava i marelica mogu se sušiti na suncu ili u pećnici na niskim temperaturama kako bi im se osigurao dulji rok trajanja. Postoje i metode konzerviranja voća koje čuvaju njegov okus i nutritivna svojstva. Voće se može sušiti prirodnim putem na suncu.

Čuvanje svježih jagoda do 2 godine

4 kg jagoda stavite u posude napunjene vodom na 5-10 minuta, potom očistite jagode i odstranite peteljke. Dakle, nakon pranja tegle se pune jagodama, a zatim se u svaku teglu sipaju dvije žlice šećera. Zatim se staklenke preliju kipućom vodom i zatvore poklopcem te kuhaju u loncu do pola napunjenom vodom. Nakon što voda počne ključati, staklenke se ostave na vatri oko 15 minuta. Nakon isteka vremena staklenke izvadite iz lonca te ih naopako stavite na površinu prekrivenu krpom. Sljedeći dan provjerite da nema zraka u svim staklenkama i spremite ih naopačke na hladno mjesto daleko od svjetlosti. Na taj će način ostati netaknute i do 2 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:57