DJELUJTE NA VRIJEME

Snažne i zdrave biljke najlakše možete dobiti uz ova prirodna gnojiva

 /SHUTTERSTOCK
Svatko bi trebao biti svjestan prednosti domaćih gnojiva, stoga vam donosimo pet najboljih…

Većina biljaka cijeni prihranu osnovnim hranjivim tvarima za snažan, zdrav rast i vjerujemo da je ona prirodna najbolja. Svatko bi trebao biti svjestan prednosti domaćih gnojiva, stoga vam donosimo pet najboljih…

image
/SHUTTERSTOCK

KOPRIVA

Iako je mnogu ne vole kopriva je zapravo zvijezda vrta. Ne samo da se može jesti i napraviti čaj ili pivo, nego se od nje može napraviti i besplatna biljna hrana. Jednostavno naberite hrpu mladog proljetnog lišća i stavite ga u kantu s poklopcem, trljajući ih pritom (upozorenje: rukavice su neophodne za ovaj zadatak). Pokrijte vodom, stavite poklopac na kantu i pričekajte nekoliko tjedana.

Nakon tog vremena tekućina će početi prilično neugodno mirisati, ali taj smrad također znači da je spremna za sipanje u posudu za zalijevanje (razrijeđena s do 10 dijelova vode na jedan dio soka od koprive) i posipanje po biljkama.

MORSKA TRAVA

Dobrobiti morske trave za vrt toliko su velike da je mnoge tvrtke pune u boce i prodaju kao prirodno gnojivo. Ali svatko tko živi u blizini obale može se besplatno poslužiti ovim darom.

Najbolji način korištenja morske trave je malč za biljke: biljkama će osigurati trenutnu vlagu i polagano obogaćivati ​​tlo nizom hranjivih tvari. Napravite slojeve i ne samo da će suzbiti vrtni korov, nego će sol pomoći u obrani od puževa.

image
/SHUTTERSTOCK

JAME ZA TIKVICE I GRAH

Među najpohlepnijim i najžednijim biljkama u povrtnjaku su tikve, tikvice i grah. Kako njihovi plodovi počnu rasti, bit će u stalnoj potražnji za vodom i žudjeti će što više hranjivih tvari koje mogu skupiti.

Sjajan način da se unaprijed pripremite za njihove divlje apetite je iskopati jamu ili rov i napuniti ih ostacima povrća.

Da biste to učinili, jednostavno iskopajte rupu nekoliko mjeseci prije na mjestu gdje ćete posaditi svoje povrće i tijekom sljedećih tjedana je napunite neželjenim ostacima povrća - bilo čime, od kore krumpira i mrkve do stabljika cvijeća i povrća izvađenih s vaše parcele. Usitnite ostatke lopatom usput i kada se vaša rupa počne lijepo puniti, dopunite je mješavinom zemlje i komposta.

Nastojte dovršiti ovaj zadatak mjesec dana prije sadnje i, dok se korijenje raste, ostaci će se početi raspadati, polako otpuštajući vodu zajedno sa svojim hranjivim tvarima za dobrobit vaših tikvica i graha.

STAJSKI GNOJ

Dobro istrunuli stajski gnoj, koji vam dostavlja vaš lokalni stočar ili konjušnica, jedan je od najboljih prijatelja svakog uzgajivača biljaka. A svatko tko drži kokoši znat će da njihova proizvodnja bez jaja pruža posebne blagodati za vrt. Ali postoji još jedan oblik izmeta koji se pokazao kao hit među vrtlarima: a dolazi od alpaka.

Kako je malo vjerojatno da sami držite alpaku, možete je kupiti osušenu i zapakiranu (ne brinite, praktički je bez mirisa). Kada se doda u vaše tlo, polako će otpuštati dobitnu kombinaciju dušika, fosfora i kalija.

image
/SHUTTERSTOCK

PEPEO

Svatko tko u jednom trenutku ima vatru na drva imat će i izvor hranjivih tvari. Glavna kapljica dobrote koja se ispire iz pepela je kalij, koji biljke vole, pa ćete ga miješanjem s kompostom obogatiti hranjivim tvarima. Također se može koristiti kao malč (ali izbjegavajte ga koristiti na biljkama koje vole kiselinu, kao što su maline).

Plašljivi puževi često dvaput promisle o prelaženju preko njegove suhe površine, a također će polako pomoći stanju tla dok se probija u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:19