CVJETA SAMO NOĆU

Noćna ljepotica je najčarobniji noćni cvijet koji možete uzgojiti već danas

@by.dinda_
 Dinda
Ovaj noćni brzorastući cvijet će svježi večernji zrak ispuniti svojim predivnim mirisom

Noćna ljepotica, Ukrasni slak, Mjesečev cvijet (Ipomoea alba) samo su neki od naziva za ovaj romantični i neobični cvijet. Sa svojim velikim, čisto bijelim cvjetovima, ugodnim mirisom i lišćem u obliku srca ovo je biljka kojoj ćete teško odoljeti. Kao što i samo ime može sugerirati, cvjetovi su nalik mjesecu, zahvaljujući svojoj blijedoj boji i otprilike okruglom obliku, ali zapravo, svoj nadimak zaslužili su jer se otvaraju samo noću ili kada je oblačno i tamno.

Zbog tendencije cvjetanja samo po noći, možda se pitate zašto biste je uopće trebali saditi ako ne možete vidjeti cvijeće otvoreno tijekom dana. Odgovor je jednostavan: Izgleda čarobno kad ga uzgajate tamo gdje navečer provodite vrijeme na otvorenom. Tamo ćete moći uživati ​​u ogromnom bijelom cvijeću koje kao da svijetli pri slaboj rasvjeti, kao i u slatkom mirisu kojeg ove ljepotice proizvode. Noćna ljepotica, koja je porijeklom iz toplijih područja Amerike, čak privlači fascinantne noćne oprašivače.

Kako uzgojiti Noćnu ljepoticu

Iako cvjetaju samo po noći ove penjalice se najbolje razvijaju na sunčanom mjestu. Potrebno im je dosta svjetlosti i topline kako bi proklijali. Toplina i svjetlost potiču ove biljke na stvaranje tankih zelenih trsova koji se obavijaju oko svega što nađu. Brzo mogu doseći i više od 4 metra, pa je dobro odmah postaviti rešetku kako bi se mogla razvijati. Ovu biljku je također lako uzgojiti u posudama i možete ih potom držati na balkonu. Iako se dosta slabije razvijaju na taj način i ranije cvjetaju u sezoni, ipak su i dalje prelijepi.

Noćna ljepotica preferira stalno vlažno tlo i brzo će uvenuti na suncu bez stalne opskrbe vodom. Međutim, odmah će se pojaviti ako se zalije dovoljno brzo. Važan je i redoviti režim hranjenja tla, posebno kada se sadi u posudama. Najbolje je koristiti proizvode koje sadrži puno fosfora.

Iako mogu preživjeti toplije zime, bez smrzavanja, Noćne ljepotice se obično tretiraju kao jednogodišnje biljke i svake se godine ponovo sade. U toplijim podnebljima ova se biljka može sama razmnožavati, pa ako je ne želite na širem području predlažemo obrezivanje loze. Također imajte na umu da su sjemenke otrovne ako se progutaju, zato ih držite podalje od kućnih ljubimaca i male djece.

Da biste Noćnu ljepoticu uzgojili iz sjemenki, morat ćete prvo složiti debele slojeve sjemena ili ih ostaviti da se namaču nekoliko dana prije sadnje kako biste pomogli rastu. Ako živite u tropskim podnebljima u kojima vinova loza zimi ne umire, stabljike možete sjeći na jesen i dopustiti im da ponovo narastu. Ovo je jednostavan način da umanjite njihovu tendenciju da se penju tamo gdje ih ne želite i da imaju uredan izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:24