Nevjerojatno korisna

Ne biste nikada pogodili od čega je napravljen ovaj auto? Ova biljka konačno živi renesansu

 Motive Industries
Ovo je jedna nevjerojatna biljka koja se koristi za izradu potrošačkih proizvoda u rasponu od zavjesa za tuširanje do igračaka za pse

Nekoć davno, konoplja je bila jedna od najvažnijih usjeva za prodaju, izdržljiva, laka za održavanje i nevjerojatno svestrana biljka, čija su se vlakna koristila za proizvodnju svega, od konopa do papira.

Tijekom godina, status konoplje kao održive kulture je ušao u stanje mirovanja. Iako postoji nekoliko teorija o tome zašto se industrijska konoplja borila da doživi renesansu koju zaslužuje i zašto je uopće nestala, uglavnom se svodi na "faktor zlouporabe". Industrijska konoplja, prilagodljiva i održiva biljka s ozbiljnim potencijalom za poboljšanje planeta, i marihuana, biljka koja je u mnogim zemljama kvalificirana kao droga i zabranjena je — obje biljke kanabisa uzgajaju se u vrlo različite svrhe.

Na stranu pitanja zakonitosti, broj raznolikih proizvoda napravljenih od sjemenki konoplje, ulja i vlakana otvara oči. Ovo je jedna nevjerojatna biljka koja se koristi za izradu potrošačkih proizvoda u rasponu od zavjesa za tuširanje do igračaka za pse. U nastavku ćete pronaći samo nekoliko prilično neuobičajenih slučajeva.

image
Erba bicycles

1. Bicikli

Ako ste tip koji radije nosi kacigu i vozi se gradom umjesto da sjedi pogrbljeno za volanom automobila, vjerojatno će vam se svidjeti rad Erba Cyclesa, bostonskog proizvođača uistinu prekrasnih bicikala stručno ručno izrađenih od bambusa i konoplje.

Okviri, dostupni u nizu stilova, izrađeni su od laganog bambusa čvršćeg od čelika sa spojevima od elastičnih vlakana konoplje.

2. Odjeća

Za razliku od bambusa, organskog pamuka i drugih održivih prirodnih vlakana, konoplja — uzgojena bez pesticida i drugih poljoprivrednih kemikalija — dugo je iskušavala krizu identiteta na frontu odjeće, ne mogavši se u potpunosti riješiti onih asocijacija koje još uvijek postoje iz 1960-ih.

Iskreno, svi mi imamo svoje predodžbe o tome kako izgleda netko tko nosi odjeću od konoplje. Ali vremena su se doista promijenila jer Patagonia, H&M;, Calvin Klein i drugi brendovi odjeće sada koriste ekološki prihvatljiva vlakna konoplje.

3. Kozmetički proizvodi

Ako ste ikada sumnjali da Cannabis sativa može poboljšati vašu njegu ljepote, razmislite ponovno. Stoljećima je ulje konoplje služilo kao čudotvorac za poboljšanje kože i koristilo se kao omekšivač u svemu, od balzama za usne do krema za ruke.

Osim svojih svakodnevnih hidratantnih svojstava, prirodno ulje konoplje koristi se u borbi protiv čak i ozbiljnijih kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

Također ih ima u šamponima i kremama za sunčanje, proizvode za kupanje i uljepšavanje na bazi konoplje relativno je lako pronaći ako već volite prirodne proizvode.

image
Motive Industries

4. Automobili

Dvije zajednice koje se inače ne spajaju, auto-geekovi i zagovornici industrijske konoplje, poludjele su 2010. godine kada je kanadska tvrtka Motive Industries predstavila Kestrel EV, prototip električnog automobila s karoserijom gotovo potpuno izrađenom od biokompozitnog materijala na bazi konoplje.

Govoreći za Popular Science, predsjednik Motive Industries Nathan Armstrong objasnio je da bi snažna "a opet nevjerojatno lagana" karoserija hempmobila mogla biti "slatko prilika za električna vozila". U usporedbi s Fordom Fusionom slične veličine, koji teži gotovo 1815 kilograma, Kestrel ima samo 1133, uključujući bateriju. Mala tonaža vozila može povećati učinkovitost goriva za 25 do 30 posto.

Iako Kestrel EV izleda kao nešto novo, ljubitelj konoplje Henry Ford zacijelo se smiješi iz automobilskog raja. Godine 1941. Ford je predstavio karoseriju automobila izrađenu od lagane poljoprivredne bioplastike (navodno uglavnom soje, ali i konoplje, lana i drugih usjeva) koja je radila na gorivo na bazi konoplje.

image
Tommygibbons46/Wikimedia Commons/CC by SA 4.0

5. Kuće

Upotreba industrijske konoplje koja najviše obećava je vezana za izgradnju kuća.

Beton od konoplje — bio-kompozit sastavljen od šipaka ili unutarnje drvenaste jezgre biljke pomiješane s vodom i vezivnim sredstvom na bazi vapna — savršen je građevinski materijal na biološkoj osnovi. Može se pohvaliti izvrsnim izolacijskim svojstvima kako bi vlasnicima kuća pomogao uštedjeti na računima za energiju, potpuno je netoksičan i idealan za one koji su osjetljivi na kemikalije, i čvrsto stoji kada se tlo počne tresti, što ga čini održivim materijalom za ponovnu izgradnju u područjima koja su opustošena potresima.

Dodatni bonus: beton od konoplje je otporan na plijesan, termite, vatru - zapravo što god bacite na njega. Osim toga, ova vrlo održiva alternativa tradicionalnom betonu zapravo apsorbira ugljični dioksid iz atmosfere.

6. Skateboards

Ciljajući na cool djecu zabrinutu za stanje naših šuma, tvrtke poput Habitata počele su nuditi prilično slatke skateboarde od konplje koji zamjenjuju tradicionalne kanadske javorove daske.

A budući da je skateboarding sport u kojem se vaš stil jednako pažljivo ispituje kao i vaši trikovi, nabaviti tenisice za skejt od konoplje i uličnu odjeću klasičnih marki kao što su Vans, Element, Adidas i drugi lakše je nego ikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:33