PRIRODA POMAŽE

Izgorjeli ste na plaži? Evo načina kako da si olakšate muke

 SHUTTERSTOCK
Umjesto da kupujete skupe kreme, koža će vam biti zahvalna ako upotrijebite ulje kantariona, koje je narodni lijek za brojne tegobe, a možete ga jednostavno i lako napraviti sami

Vratili ste se s plaže, a koža se crveni, peče vas i zateže? Jedan od učinkovitih, potpuno prirodnih načina da si pomognete je ulje kantariona. U narodu zvan gospina trava, kantarion je, ovisno o tome koristite li tinkturu ili ulje, odličan pomoćnik za cijeli niz tegoba. Koristi se kao antiseptik za ublažavanje boli i brže zarastanje rana te ogrebotina, pomaže kod gastritisa i čira na želucu, reume, dekubitusa, uganuća, problema s jetrom, modrica... A dobar je i kod anksioznosti jer djeluje antidepresivno i umirujuće. Ljeti se ipak najčešće koristi za ublažavanje opeklina od sunca.

image

Da bi dobili ulje kantariona, teglu treba ostaviti na suncu dva tjedna

SHUTTERSTOCK

Za pripravu tinkture i ulja od kantariona koriste se cvjetovi jer u njima ima najviše korisnih tvari, a nakon što odrežete granu treba je prosušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Za izradu domaćeg ulja bit će vam potrebno šest žlica svježe mljevenog cvijeta kantariona. Prelijte ga s pola litre suncokretovog ulja pa teglu ostavite da stoji dva tjedna na toplom mjesti i svaki dan je protresite. Nakon toga, sadržaj tegle procijedite kroz pamučnu krpu, a dobiveno ulje čuvajte u hladnjaku. Bit će pravi spas kad vam od jakog sunca izgori koža, a ublažit će i muke kod raznih kožnih bolesti.

image

Za izradu ulja i tinkture koriste se samo cvjetovi kantariona

SHUTTERSTOCK

Tinktura od kantariona također je jednostavna za napraviti, a pomaže kod rana i ogrebotina. Također, odlična je za ispiranje usta na način da se u čašu vode stavi jedna žličica. Ovo pomaže kod raznih upalnih procesa u usnoj šupljini te gingivitisa.

image

Kantarion je narodni lijek za brojne tegobe

SHUTTERSTOCK

Tinktura se priprema od suhog kantariona i alkohola. Samo odredite koliko tinkture želite napraviti, ali omjer kantariona i alkohola mora biti 1:10. Suho bilje stavite u teglu i prelijte alkoholom pa ostavite na tamnom mjestu tri tjedna. Svaki dan protresite teglu, a na kraju sadržaj procijedite. Obavezno čuvati u boci od tamnog stakla. Riječ je o koncentratu, a da bi napravili tinkturu za saniranje rana i ogrebotina trebate u čašu vode staviti 10-20 kapi. U otopinu namočite blazinicu i ili komad vate pa nježno premažite ozlijeđeno područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:03