Savjet proizvođača

Ako vam božićna zvijezda po dolasku u dom iznenada uvene, poznati uzgajivač Jurica Ravenšćak objašnjava što trebate učiniti!

Jurica Ravenšćak 

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Jurica Ravenšćak otkriva sve tajne njezina uzgoja i male trikove kako da vam ova osjetljiva biljka ostane lijepa i zdrava i nakon blagdana

Jedan od najljepših prirodnih ukrasa za nadolazeće blagdane je crvena božićna zvijezda. Prema jeziku simbola, ova biljka u dom donosi uspjeh, dobro raspoloženje, veselje, ljubav i lijepe želje. Najveći uzgajivač te kraljice blagdanskog stola u Hrvatskoj je OPG Ravenšćak iz Bjelovara, koji u sezoni proizvede 27.000 božićnih zvijezda na 3000 metara kvadratnih grijanih plastenika.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Inženjer poljoprivrede Jurica Ravenšćak i njegov brat Ljudevit bave se ovim poslom već 25 godina i najbolje znaju sve tajne njezina uzgoja. Naime, u fazi cvatnje božićna zvijezda je iznimno osjetljiva i ako joj nešto ne odgovara, može se dogoditi da uvene preko noći.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Kad smo počeli s uzgojem, nabavili smo 3000 biljaka i sve su propale jer nismo zadovoljili potrebne uvjete. Moja majka Milica, koja je pokrenula obiteljsku proizvodnju cvijeća sredinom devedesetih, tada je rekla da je nikada više ne želi vidjeti u našim plastenicima. U to vrijeme bili smo mali OPG i za nas je to bio veliki trošak. Ponovno smo probali tek nakon pet godina, kad smo teoretski naučili sve o uzgoju božićnih zvijezda, i to sa samo 500 biljaka. Preživjele su, a mi smo narednih pet-šest godina učili u praksi i razvijali proizvodnju. Ono što je ključno je idealna temperatura od 18 do 20 stupnjeva. Zato imamo automatiziranu peć na piljevinu koja grije plastenike 24 sata, a ako temperatura iz bilo kojeg razloga padne ispod dozvoljene, oglasi se alarm - objašnjava Jurica Ravenšćak.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Božićna zvijezda ima tri faze razvoja. Njezine presadnice u srpnju dolaze iz Kenije u Europu, najviše u Nizozemsku i Grčku, gdje se ukorjenjuju. U trenutku kada stignu u OPG Ravenšćak, velike su dva do tri centimetra, a sade se u zasjenjene plastenike kako ih direktno sunce ne bi spržilo. Druga faza starta u rujnu, kada se dani skraćuju, a zeleni listovi pri vrhu se šire i mijenjaju boju. U toj fazi jako je važno da biljka noću bude u mraku, bez ikakvog osvjetljenja, jer to pomaže dobivanju boje. Treća faza je od polovice listopada, kada biljka prestaje rasti i dobiva intenzivnu boju, a za prodaju je spremna krajem studenoga. Na OPG-u Ravenšćak, osim crvenih, uzgajaju bijele, ružičaste i lila božićne zvijezde, koje se u stvarnosti razlikuju samo po boji. Iako su mnogima zanimljive, većina se na kraju ipak odluči za tradicionalnu crvenu.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

No, iako u rasadniku ili dućanu izgleda prekrasno, često se dogodi da božićna zvijezda uskoro po dolasku u dom iznenada uvene. Jurica Ravenšćak objašnjava što sve možete učiniti kako se to ne bi dogodilo.

- Božićna zvijezda je jako osjetljiva na hladnoću i naglu promjenu temperature. Kada je donesete iz trgovine, ostavite je pola sata u hodniku pred vratima, kako ne bi odmah doživjela toplinski šok. Ne stavljajte je blizu radijatora, a ako primijetite da joj mjesto ne odgovara, premjestite je. Voli vlagu, no zalijevati je treba po potrebi, ovisno o tome koliko je suh zrak u prostoriji. Božićna zvijezda traži rahlu zemlju, pa je najbolje da je uronite u posudu s vodom da sama uzme koliko joj treba, a onda obavezno ostavite 10 minuta da se ocijedi. U njezinu tanjuriću nikada ne smije biti viška vode jer će joj istruliti korijen - savjetuje Jurica Ravenšćak.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

LEGENDA O NASTANKU BOŽIĆNE ZVIJEZDE

Božićna zvijezda potječe iz Meksika, a priča o njezinu nastanku bajkovita je kao i ovo doba godine. Priča kaže da siromašna djevojka Marija nije imala novca za kupnju božićnog dara. Kad je to vidio anđeo, rekao joj je da nabere korov pored puta i odnese ga u crkvu. Marija ga je stavila pored oltara, a iz korova su iznikli cvjetovi koji su se pretvorili u božićne zvijezde. Zvjezdasti oblik lišća simbolizirao je Betlehemsku zvijezdu, a crvena boja raspeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:23