ŠALABAHTER ZA PLAC

Veliki vodič kroz tržnicu Dolac: gdje kupiti voće i povrće, ribu i meso, dobar kajmak i vino

Kada nakon kupovine na tržnici ogladnite, tu je i popis mjesta na samom Dolcu gdje možete pojesti dobar gablec, brunch ili ručak

Nema ništa slađe od obilaska omiljene tržnice vikendom ujutro. Dobro poznata lica, svježe voće i povrće, mesari koji već znaju vašu narudžbu i (platnene) vrećice pune domaćih proizvoda svakako su dio omiljenog nam rituala vikendom. Bez obzira na to živite li u centru grada ili do istog samo volite svratiti slobodnim danima, vjerujemo kako, ako volite dobru hranu, barem jednom mjesečno posjećujete i najpoznatiju tržnicu u Zagrebu, ali i šire - tržnicu Dolac. I dok će oni skeptični reći kako je čak i na tržnicama danas teško pronaći pravi domaći proizvod, mi smo najslađe rajčice, salatu, gljive, kajmak, meso i ribu, pa čak i vino pronašli upravo na Dolcu. U nastavku ostavljamo detaljni vodič koji svakako spremite u slučaju da i vama, baš kao i nama, obilazak klupa obasjanim onim oštrim jutarnjim suncem predstavlja poseban gušt. Šalabahter je to koji pri obilasku Dolca svakako vrijedi imati uz sebe.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

NAJSLAĐE RAJČICE I SVJEŽA SALATA: GDJE KUPITI VOĆE I POVRĆE?

SOČNE RAJČICE

Kako smo pisali nedavno, najbolje rajčice na dolcu pronašli smo na klupi obitelji Navoj. Riječ je o malom OPG-u koji vodi Snježana Navoj sa svoje tri kćeri, a svakog dana na Dolac iz mjesta kraj Križevaca donose svježe, sočno i slatko volovsko srce po kojem su među kupcima i najpoznatije. Osim toga, kod njih možete kupiti i krastavce, papriku, tikvice, luk i češnjak, a povremeno, ovisi o vremenskim prilikama, nude i jabuke, kruške i drugo sezonsko voće. Nalaze se na trećoj klupi u trećem redu ako na Dolac dolazite sa strane s koje se nalazi katedrala. I požurite, sezona rajčica traje još kratko.

CIJELU PRIČU O NJIHOVOM VOLOVSKOM SRCU PROČITAJTE OVDJE

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

NIKAD SVJEŽIJA SALATA

Provjereno dobru salatu već godinama kupujemo kod OPG Solina. Obitelj Solina živi i radi u Zagrebu gdje u plastenicima uzgajaju lisnato povrće poput blitve, špinata i najrazličitijih salata. Na njihovoj klupi u gornjem djelu tržnice tako, osim klasične zelene salate, u sezoni možete pronaći i potočarku (koju smo svojevremeno s njima i brali), rukolu, pa čak i odličnu mizunu. Osim salata, ovdje možete pronaći i klice, mikrozelenje te njihov tofu. Nalaze se u prvom redu od katedrale, a prepoznat ćete ih po hladnjaku koji se nalazi uz sam zid. Gospođa Branka Solina na tržnicu Dolac dolazi svaki petak i subotu.

VIŠE O SALATI S OPG SOLINA PROČITAJTE OVDJE

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

FRIŠKE GLJIVE

Kada se pak iz gornjeg, otvorenog dijela spustite u donji, mliječni dio, svakako potražite kiosk Gljive Požežanac. Ovdje već godinama kupujemo bukovače i šampinjone, a nude i shi take (11 kuna za 100 grama) te portabello gljive (48 kuna za kilogram) koje se često traže u američkim receptima, a teško se pronalaze u običnim supermarketima.

image
Privatna Arhiva/

USKORO STIŽE SEZONA KISELOG KUPUSA

U slučaju da ne možete dočekati sezonu kiselog kupusa, sarme i graha ili jednostavno volite kiseli kupus na salatu s malo bučinog ulja, tada, sigurni smo, već znate za gospođu Anđelku Prpić i njezin kiseli kupus iz okolice Varaždina. Već 44 godine prodaje ga u donjem dijelu tržnice, kod stepenica, i oko njezine se klupe uvijek stvaraju najdulji redovi. Načuli smo čak i priče kako ovdje kupuju bake, ali i unuci koji su kao manji s bakama dolazili po kupus za sarmu, a sada i samostalno nastavili tradiciju.

image
Marko Miscevic/Cropix

TRI FAVORITA: GDJE KUPITI MESO?

Kada smo ovih dana u redakciji raspravljali o najboljem mesaru s tržnice Dolac, svatko je imao svoj prijedlog od kojeg nije htio odustati. Odlučili smo zato na popis uvrstiti tri mesnice u kojima uvijek, svatko za sebe, nabavljamo meso i nikada ne ostanemo razočarani. Jedna od njih je mesnica Horvatić, druga Martinjak, a treća mesnica Borošak gdje, osim svježeg mesa, kupujemo i odlične kobasice za kuhanje.

image
Privatna Arhiva/

Kad je u pitanju piletina i perad, također postoji nekoliko opcija. Primjerice, kod Jančeca pri samom ulazu u donji, zatvoreni dio tržnice možete kupiti pola pileta, što nismo vidjeli nigdje drugdje. Međimurski pilići Blagus isto su prilično popularni među kupcima na Dolcu, a povremeno volimo svratiti i do Bastaleca koji prodaje domaće zagorske piliće.

RIBA KOD TANJE

Kada ste pak u potrazi za svježom ribom, najbolja ideja bit će zaputiti se kod Tanje. Štand UGORU nalazi se na samom kraju, kada u ribarnicu uđete na lijeva vrata i ovdje možete kupiti baš sve što vam srce poželi, od svježeg brancina do filea tune cijena kojeg je, kada smo ih prošlog vikenda posjetili, iznosila 150 kuna za kilogram. Gospođu Tanju vrlo lako ćete pronaći po imenu ušivenom u rukav kute, a dobro je spomenuti i kako UGORU na Dolcu radi već 20 godina pa, ako nekog od stalnih kupaca pitate za upute, zasigurno će vas odmah uputiti na pravo mjesto.

image
Privatna Arhiva/

KAD STE ZADNJI PUTA POJELI DOBRE DUVAN ČVARKE I KAJMAK?

Mali kiosk u mliječnom dijelu Dolca prepoznat ćete po velikom natpisu Zlatni bor, a upravo ovdje pronaći ćete odlične duvan čvarke i još bolji kajmak. Ime kioska vjerojatno će vas odmah asocirati na planinski predio zapadne Srbije Zlatibor, što je i logično, jer duvan čvarke vlasnik Igor Turudić uvozi iz tog kraja. Kako nam je svojedobno otkrio, upravo su oni najbolji uz dobar kajmak, koji ovdje možete pronaći u tri varijante - rolani, mladi i zreli. Turudić kajmak uvozi iz mini mljekara u okolici Zlatibora i kako kaže, u pitanju je najbolji kajmak koji ovdje možete pronaći.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SVJEŽA TJESTENINA

Na Dolcu možete kupiti i svježu tjesteninu, a osim kora za savijače i listova za lazanje na nekoliko zasebnih štandova, nude se i svježi rezanci i tortelini te umaci poput humusa i pesta. Potražite ih na kiosku Aurelia tjestenine, na potezu kada u unutrašnji dio tržnice uđete iz mliječnog dijela.

image
Aurelia Facebook/

ODLIČAN KOZJI SIR

Iako vjerujemo kako ste svoju prodavačicu ili prodavača s najboljim svježim kravljim sirom već pronašli, dobro je spomenuti kako dobar kozji sir možete pronaći kod OPG Moravec. Proizvodi se u Novoj Vesi Petrijanečkoj, pet kilometara od Varaždina, a dobiva se od nepasteriziranog mlijeka koza obitelji Moravec. Njihov svježi kozji sir ostao nam je u posebno dobrom sjećanju, no vikendom svakako požurite do njihovog kioska, prilično je popularan pa se brzo prodaje.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
image
Privatna Arhiva/

TEKUĆA PITANJA: VINO KOD ŠOŠKIĆA

O Šoškićevom crnom pinotu iz 2019. godine pisao je naš stručni suradnik i ekspert za vina Saša Špiranec te ga je proglasio idealnim odabirom za ručak na kojem ćete poslužiti patku, puricu ili druga pečenja s hrskavim koricama, namirnice za koje, naravno, također možete kupiti na Dolcu. O obitelji Šoškić radili smo i veliku priču koju možete potražiti na poveznici u nastavku, a mi ćemo samo još dodati kako Šoškići na tržnici nude vino u rinfuzi, a prije kupovine možete ga i degustirati kako biste bili sigurni u ono što kupujete.

CIJELU PRIČU O VINARIJI ŠOŠKIĆ PROČITAJTE OVDJE

image
Privatna Arhiva/

GLADNI NA DOLCU? NEMA PROBLEMA, OVDJE SE I DOBRO JEDE

Kada Dolac posjetite rano ujutro, razmislite o bureku za doručak, a potom se zaputite na nešto laganiji brunch u jedan od najpopularnjih zagrebačkih lokala. Za ručak pak imate nekoliko opcija - pristupačan gablec u Kotliću, sočni ćevapi ili riba u lokalu pored ribarnice.

BUREK ZA DORUČAK

Obilazak tržnice Dolac teško je zamisliti bez doručka, a jedan od naših omiljenih odabira najčešće je poznati burek. Ovdje možete kupiti burek za van ili ga pojesti na skromnoj terasi. U tom slučaju narezat će vam ga na komadiće. Nude odlične bureke sa sirom i mesom, no dobro je dodati, želite li ugrabiti onaj s mesom, na tržnicu ipak trebate doći nešto ranije.

image
Privatna Arhiva/

BRUNCH U BROOMU

Jedno od najpopularnijih mjesta za brunch u gradu također se nalazi na tržnici Dolac. Svima omiljeni Broom 44, kako smo pisali već u nekoliko navrata, nudi veganska i vegetarijanska jela zbog kojih se ovdje od samog otvaranja čeka u redu. U Broomu isprobajte sjajnu štrudlu, zasitan tost ili se zasladite slasticama iz njihove vitrine. Uz doručak ili brunch, ovdje možete popiti i vrhunsku kavu.

VIŠE O BROOMU PROČITAJTE OVDJE

image
Neja Markicevic/Cropix

GABLEC U KOTLIĆU

Pravi, pošten, zasitan gablec pronaći ćete, pak, u Kotliću između katova tržnice. Gablaona u kojoj možete sjesti za jedan od malobrojnih visokih stolova ili gablec ponijeti za van nudi domaća jela kao što su jetrica, grah s kobasicom, špek fileki, punjena paprika i različita variva do 50-ak kuna, a petkom ovdje volimo svratiti na porciju oslića s krumpir salatom po cijeni od 45 kuna. Kada smo ih nedavno posjetili u ponudi su bili, između ostalog, pohani zabatci bez kosti s restanim krumpirom po cijeni od 40 kuna, špek fileki za 45 kuna te pržene lignje s krumpirićima i tartarom ili krumpir salatom po cijeni od 55 kuna. Također, dobro je spomenuti, odmah do Kotlića nalazi se i škrinja sa smrznutom ribom i ribljim plodovima pa svakako zavirite i u nju, nađe se i ovdje ponešto za ubaciti u lonac.

image
Privatna Arhiva/

USPUTNI ĆEVAPI

Kada se na Dolcu zateknete već u vrijeme ručka, razmislite i o ćevapima u Kitche&Grill Plac. Malo mjesto s prostranom terasom s koje puca pogled na donji, vanjski dio tržnice gdje se prodaje cvijeće i gdje žamor ne prestaje, dobar je odabir za slastan mesni ručak. Ovdje nude dobre ćevape, pljeskavice i burgere, cijene nisu previsoke, a ako ste u žurbi, hranu možete naručiti i putem dostavnih servisa pa je u prolazu samo pokupiti.

image
Kitchen & Grill Plac Facebook/

RIBA PETKOM

Na kraju, riblji petak na Dolcu nikako ne može proći bez odlaska u Amforu. Smješteno kod ribarnice, ovo mjesto slovi kao jedno od onih gdje točno znate što dobivate na tanjuru, a i cijene su za svježu ribu prilično dobre. Naručiti možete frigane srdele, slasne komade ribe i druga riblja jela s pogledom na cijelu tržnicu, što je svakako još jedan dodatan plus zašto toliko volimo Amforu.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

SKRIVENI BISER: MEĐIMURSKI KOLAČI I SAVIJAČE

U zadnjem redu donjeg, zatvorenog dijela tržnice pronaći ćete štand s natpisom Svježina međimurskog dvorišta OPG-a Jančec. Ovdje će vam simpatične djelatnice ponuditi domaće štrudle ili neki od kolača iz vitrine. Nude klasične kolače na koje ste možda već i zaboravili da postoje, nezaobilaznu međimursku gibanicu, kiflice s pekmezom kakve su nekada radile naše bake i odlične štrudle. Naš favorit su štrudla sa sirom i bučnica, a često se zasladimo i kojom kiflicom.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24