TRI ZICERA

Pripremite se za sezonu krafni na vrijeme, ovo su 3 adrese na kojima smo do sada kušali najbolje u gradu

Nismo još ni stigli predahnuti od blagdanskih slatkiša, a već su na red došle krafne. Kako biste sezonu otvorili baš kako treba, u nastavku ostavljamo tri zicera s kojima, prema našem iskustvu, nema puno greške

Početkom veljače prošle godine proveli smo testiranje najboljih krafni iz zagrebačkih slastičarnica i proglasili najbolje. Budući da je ove godine sezona, čini nam se, krenula još ranije nego obično, da biste se pripremili na vrijeme, odlučili smo vas podsjetiti na tri favorita s kojima smo upravo tada ostali najugodnije iznenađeni.

image
Anja Cotar/Getty Images/istockphoto
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Na prvom mjestu, pomalo očekivano, našle su se krafne ekipe iz Brooma 44, a sada i Proofa 33, male pekarnice koja je u zagrebačkoj Ilici otvorena u kolovozu 2023. godine. Za recepturu je zaslužna Janja Benić, s kojom smo krafne svojevremeno i sami radili, a o čemu više možete pročitati ovdje.

Janjine krafne sada već dobro poznaju svi gurmani u gradu i, iako su veličinom manje od klasičnih, za njih su spremni izdvojiti koji cent više. Kako smo zaključili prošle godine, zbog hrskavog šećera u koji su ove krafne uvaljane, podsjetile su nas na prave starinske, svidio nam se i pekmez koji je bio taman kiselkast i sladak, ali i sama količina punjenja. Krafne u Proofu 33 dostupne su kroz cijelu godinu, pa tako i sada.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Dobru krafnu pronašli smo i u maloj pekarnici u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici, u Bekeraju. S prodajom su ove godine krenuli ovih dana, a nude ih u sourdough varijanti i u čak 10-ak različitih okusa, od klasičnih s marmeladom do kombinacija kao što su cheesecake i višnja te bijela belgijska čokolada i prženi lješnjaci. Ono što nam se prošle godine posebno svidjelo kod krafni iz Bekeraja bio je miris koji nas je podsjetio na bakine, blago hrskava korica i meka unutrašnjost, sočnost i to što je sama krafna, unatoč tome što je u pitanju prilično bogato tijesto prženo u ulju, zapravo bila dosta lagana. Pekmez od marelica također nam se svidio, iako je bio nešto slađi od onog kakav bismo inače odabrali. Krafne iz Bekeraja također su dostupne putem dostavnih servisa, a cijena im je 2,80 eura po komadu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Uz modernu i sourdough varijantu, među favoritima prošle smo godine istaknuli smo i jedan klasik - krafne iz Jakšića. Iako nas nije privukla izgledom, njihova krafna s marelicom bila je jedno od ljepših iznenađenja. Meko, prozračno, a sočno tijesto, nešto masnija, ali i slasnija od konkurencije i baš kao bakina, krafna iz Jakšića, zaključili smo, idealna je za klasičare koji ne vole previše eksperimentirati s onime što im je već godinama dobro poznato. U Jakšiću su sezonu krafni otvorili još prije 10-ak dana pa, ako vam baka nije blizu, svratite u njihovu slastičarnicu po dozu nostalgije.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:03