Što piti uz uskrsni ručak

U kontinentalnom dijelu Hrvatske traži se dobar par kuhanoj šunki, dok Dalmatinci razmišljaju čime zaliti mladu pečenu janjetinu. Piše Saša Špiranec

Ovo je doba kada većina bijelih vina i rosea iz prethodne berbe poprima svoj konačan oblik. Doba godine kad ta vina mirišu intenzivnije i atraktivnije nego ikada u svom životnom vijeku. Neke sorte poput žlahtine i škrleta već su par mjeseci na tržištu, no većina ostalih, a napose dvije najvažnije bijele sorte Hrvatske, graševina i malvazija, upravo sada dolaze. Kao što jato pingvina, stojeći na obali Južnog pola i promatrajući sudbinu one nekolicine što je uskočila u ocean ranije, odjednom masovno kreće u pohod na slasni objed u hladno more, tako i naše graševine, malvazije, pošipi, sauvignoni i ini drugi prethodnog godišta tijekom travnja pa sve do kraja svibnja masovno pune police trgovina i restorana. Kao što zimnica u ostavi ustupa mjesto mladom povrću, tako barikirana, macerirana i odležana vina iz zimske zalihe prepuštaju mjesto svježim i mladim vinima iz godišta 2011.

Prva prilika za koju se isplati potruditi pronaći vina te svježe berbe je baš uskrsni ručak. Osobito ako ste dio kontinentalne tradicije. Uz tradicionalnu šunku i jaja, dugo iščekivano proljeće uskrnog doba donosi na stol svježe namirnice poput raznih salata, rotkvice i mladog luka. Neizbježna jaja se s vinom zbog specifične i intenzivne arome ne ljube osobito, posebno kad je žumanjak mekan i kad su pripremljena kao fritaja ili kajgana. Međutim, tvrdo kuhana i kao prilog šunki, kako biva za Uskrs, uglavnom neće smetati potentnim i svježim vinima intenzivnih aroma.

Okosnica uskrsnog objeda – šunka – pravi je gastronomski izazov. Ako je namakanjem iz nje uspješno izvučena sol, prije će joj odgovarati bijelo nego crno vino, ali zapravo će joj najviše pristajati dobro strukturirani rose. Kakav u posljednje dvije-tri godine uspješno radi desetak dalmatinskih vinarija. Opol Stina 2011. vinarije Jako vino s Brača idealni je primjer takovog rosea, a može poslužiti i malo živahniji Rose Sladić 2011. od plavine i lasina iz Plastova. Od bijelih vina najviše će odgovarati Traminac iz Iloka ili Đakova, koji svojom aromom i blagom slatkastošću omekšava i ublažava pikantnost hrena. Potom će još jako dobro funkcionirati i polusuhi pinot sivi iz Zagorja ili Međimurja kao što je Bolfan Pinot sivi 2011.

U Dalmaciji i Istri, pak, malo drugačiji običaji sugeriraju i potpuno drugi tip vina. Kako je okosnica primorskog uskrsnog ručka uglavnom janjetina, svježa bijela vina iz 2011. valjalo bi zamijeniti crnim nešto življeg karaktera i malo starijeg godišta, ovisno o tome kako je pripremljeno meso. Uz janjetinu s ražnja, malo živahniji i aromom intenzivniji Bibich R6 2009. ili Krauthaker Merlot 2008. savršeno će odgovarati. Uz janjeće kotlete novi hrvatski adut, crljenak, ide savršeno. Posebno jako fin Krolo Crljenak 2009. ili Zlatan Crljenak 2009. Tu još, osim crljenka, može poslužiti i nešto strukturiraniji pinot crni poput onog od Koraka s Plešivice. U trećoj varijanti, uz janjetinu ispod peke, najljepše će leći malo mekši plavac kao što su Postup Mare 2009. ili Postup Donja Banda 2007.

Stina Opol 2011. (Jako vino, Brač)

Svježa pridošlica na vinskoj sceni i svojim drugim vinom s kojim se susrećem impresionira kvalitetom. Od kombinacije voćnosti i svježine s toplinom alkohola i dugotrajnim intenzivnim okusom ne mogu zamisliti boljeg partnera uz kuhanu šunku. Mirisom još atraktivniji, s pregršt šumskog voća i malina, zaista je neodoljiv. Rose koji strukturom ozbiljno konkurira odrasloj crnoj braći, a ljepotom arome ostavlja iza sebe i najpopularnije bijele sorte.

Sladić Rose 2011. (OPG Marinko Sladić, Plastovo)

Naglašenije svježine i s kiselinama višim od prethodnog Opola, nudi se kao savšeni aperitiv, ali će funkcionirati i kao light partner uskrsnoj šunki. Nevjerojatno snažnu aromu prekrasnih voćnih nota s istaknutim tonovima jagode omogućuje prisutnost najmirisnije domaće crne sorte lasine u ovoj kupaži. Uz to je i cijenom vrlo prihvatljivo. U maloprodaji nekih 50-ak kuna.

Traminac vrhunski, Iločki podrumi, 2009. (Ilok)

Intenzitet cvjetne arome ovog vina začinjene primjesama plemenite plijesni sjajno će se nositi s pikantnijim začinima uskrsnog objeda, moćan alkohol i dojam mekoće u ustima koji ostaje razblažit će i najpikantniji hren.

Bibich R6 2009. (Plastovo)

Ova je kupaža babića, plavine i lasine cijenom vrlo pristupačna, a stilski svojom sočnošću i živahnošću savršeno upotpunjuje hrskavu janjetinu s ražnja. Aromom nije toliko intenzivno, ali je intenzitetom okusa te sjajnim omjerom svježine i tanina koji mu daju postojanost i kičmu idealno za neutraliziranje jakih aroma i blage masnoće janjca s ražnja.

Zlatan Crljenak 2009. (Makarska)

Naša, nekad izumrla autohtona sorta koja se posljednjih godina naveliko sadi po vinogradima Dalmacije u ovoj je berbi Plenkovićeva podruma dala prekrasan rezultat te se na upražnjenom mjestu za idealnog pratitelja janjećih kotleta ponudila kao idealno rješenje.

Postup Mare 2009. (Mokalo, Pelješac)

Uz izdašne zalogaje janjetine ispod peke ipak će najbolje odgovarati mekši i koncentriraniji plavac poput ovog Marinog, koji je kvalitetom ponovno na tragu ponajboljih primjeraka iz polovice dvijetisućitih. Sjajno vino, zrelih aroma suhih šljiva te punog i bogatog okusa uravnotežit će svaki zalogaj jednako bogatih sastajaka janjetine ispod peke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:13