Vrijeme za isprobavanje

Tri zabavna recepta za malo drugačiji pesto natjerat će vas da izvučete van mužar ili blender

Možete ih koristiti za tjestenine i njoke, punjenje piletine, premazivanje brusketa, pizza i tortilja...

Kada govorimo o najpopularnijim umacima za tjesteninu, pesto je svakako na samom vrhu ljestvice, a ovisno o ukusu vas i vaših gostiju, možda čak zauzima i prvo mjesto. Naravno, govorimo o onom klasičnom talijanskom receptu koji se sastoji od pinjola, bosiljka, maslinova ulja, soli, češnjaka i tvrdog sira poput parmezana i pecorina, no pesto kao umak ne mora biti ograničen samo na te namirnice. Štoviše, toliko je ukusnih orašastih plodova i lisnatih biljaka koje možete iskoristiti da pripremite neki oblik tog gustog umaka da, ako to ne želite, ne morate dva puta napraviti isti pesto. Istražujte okuse, tostirajte ili blanširajte bademe, koristite indijske oraščiće, isprobajte pesto s orasima, pistacijama ili pak s pekanima.

image
Yelenayemchuk/Getty Images/istockphoto

Kad je bila sezona medvjeđeg luka svi su ga pretvarali u pesto, a vi za to možete iskoristiti i kelj, špinat, korijander, peršin, kao i lišće mrkve i sličnog povrća. Pritom se pesto može koristiti za doista mnoga jela, od tipične tjestenine i njoka do brusketa i brzih sendviča. Iskoristite ga kao bazni umak za pizzu, tortilje i lepinje. Pomoću pesta napravite slanu babku, ubacite ga u quiche ili njime premažite tijesto za savijaču.

image
Skarau/Getty Images

Ako nemate manji blender ili sjeckalicu, suhe sastojke (začine, oraščiće, začinsko bilje, sir itd.) prvo drobite u mužaru dok ne dobijete pastu pa zatim umiješajte ulje. U slučaju da nemate ni mužar, oštrim nožem dugo usitnjavajte sve suhe sastojke dok se ne pretvore u gustu smjesu, prebacite ih zatim u posudu pa dodajte ulje, dobro izmiješajte i začinite po želji. U nastavku donosimo tri malo drugačija primjera pesta za sve koji žele isprobati nešto novo, zanimljivo i ukusno.

Pesto s pinjolima, grožđicama i kaparima
30 g grožđica
25 g tostiranih pinjola
20 g ocijeđenih kapara
korica i sok pola limuna
20 g peršina
100 ml maslinova ulja
sol

U blenderu usitnite grožđice, pinjole, kapare, koricu i sok limuna te peršinov list dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte 100 ml maslinova ulja i malo soli pa dodatno blendajte da se sastojci prožmu. Ovaj pesto možete pripremiti unaprijed pa ga čuvati pokrivenog u hladnjaku, ali njegovu površinu svakako prekrijte maslinovim uljem i dobro zatvorite. Koristite ga za premazivanje tijesta za pizzu, lepinja, brusketa...

image

pesto sauce in a spoon, jar with pesto sauce

Smirart/Getty Images/istockphoto

Pesto od bosiljka, mente i pistacija
25 g očišćenih pistacija
1 grmić svježeg bosiljka
4 grančice svježe mente
korica i sok pola limuna
100 ml maslinova ulja
sol i papar
začini po želji

U blenderu usitnite pistacije, bosiljak (i listove i stabljike), mentu te koricu i sok pola limuna dok ne dobijete grubu smjesu. Zatim dodajte maslinovo ulje, dodajte sol, papar i druge začine po želji pa blendajte dok se sve ne prožme. Koristite za premazivanje piletine prije pečenja u pećnici, punjenje pilećih prsa, bruskete i tjesteninu. Dio pesta možete pomiješati s dodatnih 25 ml maslinova ulja i preliti preko pečenog povrća i piletine.

image
Cristiansabau/Getty Images/istockphoto

Pesto od kikirikija i svježeg korijandera
šaka listova korijandera
25 g slanog kikirikija
2 žličice naribanog svježeg đumbira
1 deblji režanj češnjaka
pola svježe čili papričice
korica i sok pola limete
75 ml ulja repice

U blenderu usitnite lišće korijandera, kikiriki, naribani đumbir, češnjak, pola očišćene čili papričice te koricu i sok pola limete dok ne dobijete grubu smjesu. Dodajte repičino ulje pa nastavite usitnjavati dok se sastojci ne povežu. Koristite za hladne salate od tjestenine te jela na azijski način.

image
Serhii Shleihel/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:03