POZDRAV IZ ITALIJE

Talijanska slatka peciva za kojima su poludjeli Zagrepčani napravite kod kuće, imamo recept

 Vedran Peteh/Cropix
Meka i kremasta talijanska slatka peciva koja su nedavno zaludila Zagrepčane oduševit će i vaše goste

Tradicionalnu rimsku poslasticu, koju odnedavno možete kupiti u pekari Noel Bread&Deli, glavni pekar u Noelu Nikša Mandić prvi put je probao prije nekoliko godina, upravo u talijanskom glavnom gradu, a u želji da kupcima ponudi nešto drugačije, odlučio se okušati u njezinoj pripremi. Maritozzo od rogača s kremom od naranče nastao je u suradnji Nikše Mandića i slastičarke Selest Ulrich, pri čemu je on s kolegom bio zadužen za razvijanje mekog brioche peciva s rogačem, a ona za sve nadogradnje koje čine njihov maritozzo tako neodoljivim: džem i sirup od naranči, ušećerenu koricu naranči i nezaobilaznu kremu koju u debelom sloju nanose na razrezanu bulu slatkog sourdough peciva. Ustupili su nam svoj recept za ukusne maritozze kako biste se i sami mogli okušati u njihovoj pripremi!

image
Vedran Peteh/Cropix
image

Selest Ulrich, slastičarka u Noel Bread&Deliju

Vedran Peteh/Cropix

MARITOZZI OD ROGAČA S KREMOM OD NARANČE

Za tijesto:

400 g brašna

130 g mlijeka

70 g rogača

2 jaja

80 g maslaca

70 g šećera

10 g soli

90 g zrelog startera (alternativno oko 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca)

jaje za premazivanje

U zdjeli miksera pomiješajte brašno, rogač, šećer, sol, mlijeko i starter (ili kvasac). Miksajte sporo nastavkom za tijesto. Tijesto će u početku biti prilično suho. Čim se poveže, dodajte jedno jaje i nastavite miksati na srednjoj brzini. Ponovite s drugim jajetom. Povećajte brzinu miksera i dodajte maslac. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele i dok ne izgleda posve glatko. Pustite tijesto da fermentira dok se ne udvostruči (sa starterom 4-5 sati, s kvascem oko 1,5-2 sata). Izrežite tijesto na komadiće od 50-60 g i oblikujte u kuglice. Ostavite u hladnjaku tijekom noći. Ujutro izvadite i držite na toplom oko sat vremena (kvasac) ili do dva sata (starter) prije pečenja. Premažite jajetom. Pecite na 180 °C 7-8 minuta (dok ne poprime boju).

Slatki sirup s narančinom korom

1 kg vode

1 kg šećera

narezana kora (julienne) 10 naranči

U 1 kg vode rastopite 1 kg šećera. Narančine kore kuhajte pola sata u sirupu te nakon kuhanja uvaljajte u šećer i stavite sušiti na žicu. Time se dobiju kandirane kore koje služe za dekoraciju. Sušenje kandiranih kora traje dva dana na sobnoj temperaturi u suhom prostoru, a povremeno ih treba protresti da se ne zalijepe.

image
Vedran Peteh/Cropix

Džem od naranče

1 kg naranči

300 g šećera

Naranče narežite na kockice, ukuhajte sa šećerom (kandiranje naranči). Izblendajte u procesoru da postane kao pasta.

image
Vedran Peteh/Cropix

Krema od naranči

1 l vrhnja za šlag

100 g džema od naranče

200 g bijele čokolade

20 g ekstrakta narančina cvijeta

16 g želatine u prahu (hidrirati želatinu s 35 g hladne vode)

Zakuhajte vrhnje, dodajte hidriranu želatinu i sve skupa prelijte preko bijele čokolade, džema od naranče i ekstrakta narančina cvijeta. Pustite da odstoji deset minuta i blendajte štapnim mikserom. Krema se hladi cijelu noć, a sljedeći je dan pjenasto umutite mikserom.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Slaganje maritozza

Brioche razrežite po vrhu da se otvori. Obje strane namažite sirupom. Na dno stavite malo džema od naranče. Preko toga punite kremom od naranče i zagladite da lijepo izgleda. Ukrasite kandiranom koricom naranče.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:10