Slasno jelo

Recept iz nove kuharice Suzy Josipović Redžepagić: Kuhamo rižoto s pečenom bučom i bademima

 Suzy Josipović
Recepte koji se nalaze u novom izdanju knjige autorica je naslijedila, prikupila, naučila i svakodnevno ih koristi, a ovaj je ustupila samo za čitatelje Dobre hrane

Nakon što je s nama podijelila recept za ajngemahtec po receptu mame Nade, koji će kod mnogih probuditi najljepše uspomene, Suzy Josipović Redžepagić donosi nam i recept za jedno sjajno sezonsko jelo. A ovdje pročitajte njezinu priču o novom izdanju i novim planovima sa slatkom kuharicom.

RIŽOTO S PEČENOM BUČOM I BADEMIMA

Za: 4 osobe • Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

Trebat će vam:

40 dag riže
1-2 ljutike (ili luka)
20 dag pirea od pečene buče
0,5 dl bijelog vina
1 l vrućeg povrtnog temeljca
naribana korica 1 neprskanog limuna
5 dag mljevenih badema
1 žlica kurkume
1 kockica maslaca (7 dag)
3-4 žlice sira Parmigiana Reggiana
maslinovo ulje ili maslac
sol
kajenski papar
listići badema, za ukras
grančica majčine dušice ili kadulje, za ukras
1-2 žlice kreme od buče, za ukras

image
Suzy Josipović

Priprema:

Ako pire od buče radite sami, zagrijte pećnicu na 180 °C. Buču očistite (odstranite sjemenke i srčiku) i narežite na komade, posolite je, poparite, pospite mediteranskim travama i žlicom meda, zalijte maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta. Ogulite je i izmiksajte štapnim mikserom u kremu.

Narežite ljutiku i prodinstajte je na mješavini maslinova ulja i maslaca. Dodajte rižu i kratko je zastaklite pa zalijte bijelim vinom. Kad vino ispari, zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem, cijelo vrijeme miješajući rižoto. Posolite, popaprite, dodajte kurkumu i začine prema želji, koricu limuna pa umiješajte kremu od buče i pospite mljevenim bademima. Ugasite vatru pa brzo i žustro umiješajte kockicu maslaca i 4-5 žlica parmezana, poklopite na minutu-dvije i servirajte.

Pazite da je rižoto al dente, da mu je sredina malo tvrđa, jer će rižoto do dolaska u tanjur još malo omekšati i upiti tekućinu.

Na tanjuru rižoto pospite listićima badema, ukrasite grančicom majčine dušice ili kadulje koje se izvrsno sljubljuju s bučom te servirajte uz parmezan.

Dodatno!

Rižoto poslužite sa žlicom crème fraiche, naribanim parmezanom i pospite sjeckanim bademima.

Rižoto od buče možete napraviti tako da ne pečete bundevu u pećnici, već je zajedno s lukom prodinstate na tavici oko 15 minuta, a potom nastavite po receptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:30