Video recept

Ovi keksi uvijek prvi nestanu sa stola, a kad ih napravite po ovom receptu, morat ćete brzo opet upaliti pećnicu

U novom video specijalu Dobre hrane Melani Varda pokazuje nam kako napraviti neke od tradicionalnih božićnih keksića, koji već generacijama čine blagdane slađima i malima i velikima

Ostala su nam još dva tjedna do Božića pa nikako ne možemo, osim na poklone koje želimo i trebamo kupiti, prestati misliti na kolače. I to one slatke, male, koji se tope u ustima. A, iskreno, i kojih se ne možemo zasititi. Stoga vam nakon recepata za preukusne medenjake, pahuljaste vanilin kiflice i mnogima drage mekane čokoladne raspucance, donosimo recept za još jedan klasik!

image
Biljana Blivajs/Cropix

Naime, ove smo se godine odlučili pozabaviti malim slatkim keksićima koje svi vole i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima. Pa u nastavku našeg video specijala donosimo provjereni recept za krancle ili linzere, koje najčešće pečemo u obliku cvjetića ili zvjezdica, iako ih možemo raditi i u drugim oblicima, već ovisno o modlicama koje imate ili želite.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, u novom nastavku pokazuje nam kako napraviti krancle ili linzere po provjerenom receptu. Slijedite li ga dobit ćete prekrasno prhke kekse kojma ćete teško odoljeti.

Pogledajte video recept!

KRANCLI

Trebat će vam:

300 g glatkog brašna
140 g šećera
150 g maslaca
1 žutanjak
2 žlice kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
5 g praška za pecivo
marmelada po izboru
šećer u prahu

Priprema:

Pećnicu uključite na 180ºC i ostavite da se grije. Lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje.

U zdjeli prvo izmješajte suhe, a potom jedan po jedan dodajte i mokre sastojke i zamijesite glatko tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Maslac ne smije biti jako otopljen jer će vam se tijesto raspadati. Gotovo tijesto stavite u hladnjak na 15 minuta da se malo stisne kako biste ga lakše razvaljali.

Radnu površinu dobro pobrašnite, tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 0.5 cm kako kasnije spojeni keksi ne bi bili predebeli.

Izrezivačem izrežite oblike po želji. Prethodno ga svaki put prije rezanja uronite u brašno kako se ne bi lijepio za tijesto. Polovici keksa napravite rupu (oblik po želji).

Kekse poslažite na pleh. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Keksi ne smiju izgorjeti, dno im treba dobiti tek nježnu zlatnu boju. Ostavite ih par minuta da se ohlade i stvrdnu na limu za pečenje pa ih tek onda maknite s lima za pečenje.

Dok se jedni peku, oblikujte druge krancle. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja. Ako vam tijesto postane žilavo, umijesite ga s malo dodatnog maslaca.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Pečene cijele kekse premažite žličicom marmelade, a kekse s rupom posipajte šećerom u prahu pa ih zalijepite na pekmez.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Dobro je znati! Marmeladu za punjenje prokuhajte s malo vode da dobije sjaj i da bude malo mekša kako biste lakše sa žličicom stavljali marmeladu na keks. Krancle čuvajte u limenoj ili plastičnoj posudi s kriškom jabuke kako bi zadržali svježinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:16