I umak i namaz

Ovaj živahno crveni aromatični dodatak jelima podignut će svaki tanjur, napravite ga sami

Muhammara namaz potječe iz Sirije, a danas je dodatak mnogim jelima. Možete ga koristiti i kao namaz uz prepečeni kruh, dodatak tortiljama ili kao umak uz svježe povrće

Jeste li čuli za muhammaru? Riječ je o ukusnom namazu od pečene crvene paprike koji teksturom podsjeća na humus. Nekada davno počeo se pripremati u sirijskoj i libanonskoj kuhinji, a danas je omiljeni dodatak mnogim jelima diljem Bliskog istoka i svijeta. Ime mu potječe od arapske riječi "hamra" (crvena) što savršeno opisuje njegovu glavnu karakteristiku - živahnu crvenu boju koja će uvijek dominirati na tanjuru.

No, ovaj namaz neće vas osvojiti samo svojom bojom i teksturom, već i okusom slatkih crvenih paprika, kumina i orašastih plodova, pa je izvrstan dodatak mnogim jelima. Možete ga koristiti i kao namaz uz prepečeni kruh, dodatak tortiljama ili kao umak uz svježe povrće. Također, odlično se slaže i s pečenim mesom, ribom i jelima od povrća.

Inače, u pripremi muhammare kao jedan od začina koristi se i aleppo paprika, poznatija i kao sirijski čili, no može se zamijeniti i drugim ljutim papričicama. U namaz se tradicionalno ubacuje i melasa od sirupa, koncentrirani sok od nara, trpko-slatkog okusa. Ovaj sastojak vrlo je bitan u muhammari, pa ako ga ne uspijete pronaći specijalnim trgovinama možete ga zamijeniti kombinacijom javorovog sirupa i limunovog soka. Ako vas je zainteresirao ovaj namaz donosimo jedan vrlo jednostavan recept.

Muhammara namaz

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

2-3 žlice melase od nara
3 velike crvene rog paprike (s kožicom)
3 žlice krušnih mrvica
1/2 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice morske soli
2 žličice Aleppo papričice ili čilija
1 režanj češnjaka
1/2 šalice sirovih oraha ili pinjola (sitno nasjeckanih)
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva i ubacite u lim za pečenje oprane cijele paprike. Pecite ih 20-ak minuta ili dok malo ne pocrne. Prebacite ih u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom da se upare i malo ohlade, a zatim ih ogulite i uklonite koštice.

U sjeckalicu dodajte paprike, melasu od nara, krušne mrvice, kumin, sol, čili papričice, češnjak, orahe, maslinovo ulje i limunov sok i miksajte dok se ne sjedine u pastu. Poslužite uz prepečeni kruh, krekere ili svježene narezano povrće po izboru. Ostatak namaza možete čuvati pokrivene u hladnjaku do tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:23