Bolje ne može

Ova jednostavna, a ukusna čokoladna torta pravi se bez brašna, a neće vas koštati ni 5 eura

Možda i postoji jednostavnija varijanta, ali sigurno nije ukusnija!

Iako dobro znam da se za Uskrs najčešće peku kuglofi i gibanice, ili je barem tako slučaj u mojoj obitelji, ja sam se ovoga puta odlučila za nešto drugačije, daleko jednostavnije, čokoladnije i, bez lažne skromnosti, baš jako ukusno - biskvit čokoladnu tortu.

Za početak, s ovom tortom nema brige hoće li ispasti iz kalupa ili se ipak zalijepila, kao što to zna biti slučaj s kuglofom, a neće ni puknuti usred pečenja poput makovnjače ili orahnjače.

image
Lidija Lončarić

Druga stvar, među sastojcima koji su vam potrebni nema brašna pa je idealna za one koji ga inače izbjegavaju.

I treće, toliko je jednostavna, brzo se priprema, a istovremeno tako kremasta iznutra i hrskava izvana da ćete je zasigurno dobro upamtiti i poželjeti ponoviti što prije. Svi sastojci za dvije ovakve torte koštat će vas 10-ak eura (manji kalup veličine promjera 18 cm), što je itekako dobra vrijednost za ono u čemu ćete na kraju uživati. Znam, znam, nahvalila sam ovu tortu preko svake mjere, ali stvarno je jako dobra. Probajte već ovog Uskrsa pa se uvjerite i sami.

image
Lidija Lončarić

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA

Trebat će vam:

100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 čepa alkohola po želji (likeri, Amaretto...)
2 jaja
100 g šećera
50 g mljevenih badema
20 g sitno nasjeckanih badema
1 šaka badema u listićima
sol

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izlupajte ih pjenjačom. Dodajte sol. Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kratko ohladite pa ih umiješajte u jaja i šećer. Dodajte alkohol po želji i sve dobro sjedinite. Dodajte mljevene i sitno nasjeckane bademe. Ponovno promiješajte pa laganim pokretima umiješajte tučene bjelanjke. Prebacite sve u kalup koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i pecite od 45 do 50 minuta na 180 stupnjeva. Nakon prvih 15 minuta provjerite, ako su vam listići badema previše potamnili, prekrijte kolač folijom i nastavite ga peći.

image
Lidija Lončarić

Dodatno! Kako biste dobili sitno sjeckane bademe, najprije ih dobro tostirajte pa ubacite u blender i usitnite. Tako tostirani dat će posebnu aromu kolaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:31