KULTURNO DOBRO

Ne postoji jednostavan način da pripremite paellu valencianu kod kuće, ipak ovaj recept će funkcionirati

 Thepalmer/Getty Images
Paella valenciana je španjolsko nacionalno blago i s tradicijom nema petljanja, u ovaj recept mogli biste dodati malo ružmarina za dodatnu aromu

Paella valenciana

za 4 osobe

*recept prilagođen kuhanje kod kuće

l 115 ml maslinova ulja

l pola pileta narezanog na desetak manjih komada (2-3 komada po osobi)

l 1 manji kunić narezan na manje komade (2-3 komada po osobi)

l 4 protisnuta češnja češnjaka

l 115 g naribane svježe rajčice

l 250 g mahuna

l 250 g garrofon graha (ako nemate ovu španjolsku vrstu, možete izostaviti)

l 1 prstohvat šafrana (desetak niti)

l 2-3 žličice dobre mljevene slatke paprike

l 250 g puževa (po želji)

l 600 g riže (bomba ili senia, pokušati s arborijom ako ne možete pronaći)

l 2200 ml vode

l sol (oko 1 i pol žlice, ali kušati prije začinjavanja)

Trebali biste nabaviti prigodnu široku, a nisku tavu od čelika za paellu koja se zove paellera. Promjer za ove količine namirnica trebao bi biti oko 55 cm. Zagrijte tavu na srednje jaku vatru i dodajte maslinovo ulje, a sol pospite u krug uz rub tavice. Dodajte komade mesa i zapecite ih sa svih strana dok lijepo ne porumene (oko 20 minuta). Meso okrećite svakih pet minuta i smanjite vatru po potrebi. Važno je da se komadići mesa lagano zalijepe za tavu, što će dati dodatan okus paelli. Maknite meso u jednu stranu tave pa dodajte mahune i termički ih obradite oko tri minute. Maknite ga uz rub tavice pa dodajte češnjak, pazeći da ne izgori. Trebat ćemo oko 20 sekundi. Dodajte grah i lagano pomiješajte s češnjakom, pazeći da se zrna ne razlome. Dodajte papriku, a zatim i naribanu rajčicu i šafran. Lagano pomiješajte rajčicu, šafran, grah, papriku i češnjak.

Zagrijte paellu od 22 inča (veliku plitku tavu) ili veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Pospite sol u krug oko ruba posude kako biste smanjili prskanje. Dodajte 1200 ml vode i pustite malo da prokrčka, zatim dodajte ostalih 960 ml vode. Pustite da brzo prokuha oko 10 minuta, a zatim lagano kuhajte još 15-20 minuta. Provjerite razinu vode. Količina bi vam se trebala prepoloviti da imate oko litru tekućine.

Dodajte rižu u tavu i lagano je miješajte dok ne uroni u tekućinu i ravnomjerno se rasporedi. Kuhajte 10 minuta, zatim smanjite vatru i lagano kuhajte dok tekućina ne nestane, oko 8-10 minuta (ovisno o vrsti riže).

Na kraju kuhanja trebali biste čuti tiho pucketanje koje dolazi iz donjeg sloja riže, to znači da se riža karamelizira na dnu, stvarajući socarrat. Pojačajte vatru oko 30 sekundi kako biste potaknuli socarrat da se formira i odmah ugasite ako počnete osjećati miris paljevine. Maknite paellu s vatre. Pokrijte jelo papirnatim ubrusom, ostavite da odstoji pet minuta i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 21:56