ZABORAVLJENI RECEPT

Malo je pisanih izvora o ovom tradicionalnom jelu koje je prehranilo generacije, imamo recept

 Marko Todorov/Cropix/Cropix
Svojevremeno smo posjetili Vrbovec gdje smo dobili pravi autentičan recept za ovo pomalo zaboravljeno jelo

- Pekle su je žene dok sam bio mali, a one se pak sjećaju kako su je pekle njihove majke, bake, prabake. U davna doba Peru su pekli u krušnim pećima iz vrlo jednostavnog razloga. Peć su zakurili, i dok se ona temperirala, mijesilo se tijesto za kruh. Da se nahrane gladna usta i da se dobije poslastica koju su svi željno iščekivali, odvojio se dio tijesta za kruh. Malo su u njega umiješali svinjske masti, malo ga se razrijedilo mlijekom i ponovno premijesilo. Potom su tijesto razvaljali ukrug, u sredinu stavili nadjev od svježeg sira i vrhnja, kukuruzne melje ili griza da malo "stisne" i prelili vrhnjem razrijeđenim s jajcem". Pera je bila prva koja je išla u krušnu peć koja se još nije potpuno ohladila, da bi se u njoj pekao kruh. Upravo zato, tradicionalno na prvi pogled izgleda malo zagoreno, ali to je samo površinski - ispričao nam je Zdravko Benedik, predsjednik udruge Vrbovečka pera, kuhar po struci i inače stručan učitelj kuharstva u Vrbovečkoj srednjoj školi, dok smo gledali kako žene iz udruge mijese tijesto za ovaj tradicionalni kolač.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Udruga Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se s koljena na koljeno. Pisanih izvora o tome je malo, međutim, postoji usmena predaja od žena koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji Kaj su jeli naši stari, zahvaljujući kojoj se recept i sačuvao.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Od prve godine održavanja manifestacije Kaj su jeli naši stari, zapisano je mnogo recepta za Peru, a 2015. godine, dio žena iz udruge, Srednja škola Vrbovec (u kojoj postoji smjer kuharstvo), jedan ugostitelj s područja Vrbovca i Turistička zajednica Grada Vrbovca odlučili su zaštititi proizvod Vrbovečku peru znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Recept: Tradicionalni recept za Vrbovačku pera

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:41