DOK JOŠ IMA RAJČICA...

Jednom kada napravite svoj, kečap više nećete kupovati u supermarketu. Imamo provjereni recept

Kupite sočne rajčice dok ih još ima i napravite domaći kečap, neće vam trebati baš nikakva posebna oprema, a bit će daleko bolji od kupovnog

U razgovoru s prodavačima na tržnici kod kojih svake godine kupujemo odlično volovsko srce, saznali smo kako bi sezona rajčica mogla potrajati još samo do kraja rujna pa smo tako zaključili kako bi najbolje bilo odmah se baciti na pripremu omiljene zimnice. Osim šalše i sataraša, ove godine, odlučili smo, radimo i domaći kečap.

Iako se na prvu možda činiti previše kompliciranom, s obzirom na to da kečap cijeli život vjerojatno kupujete u supermarketima, ali priprema zapravo uopće ne oduzima previše vremena, a nisu vam potrebni niti nikakvi posebni sastojci. Pripremite rajčicu, papriku, luk i jabuku, šećer, aceto balsamico, senf i sol, a u slučaju da uvijek birate ljući kečap, kada se kuha, umaku dodajte i koju čili papričicu. Ljutinu odredite prema vlastitoj želji i potrebama.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Od opreme trebat će vam samo veći lonac, a najviše vremena oduzet će vam kuhanje. Naime, da biste dobili lijep, moćan umak, trebat će vam otprilike dva do tri sata kuhanja na srednjoj vatri, ovisno o gustoći koju želite dobiti. Sve sastojke ubacite u lonac i dobro promiješajte pa krenite s kuhanjem. U nastavku ostavljamo provjereni recept Nastasje Chiare Petrić.

Trebat će vam:

3 kg rajčice (volovsko srce ili krumpiraš)
200 g svježe crvene ili rog paprike*
150 g crvenog luka*
100 g jabuka*
90 g smeđeg nerafiniranog šećera
50 g aceta balsamica
1/2 jušne žlice senfa
1/2 jušne žlice soli

* gramaža očišćenih i oguljenih namirnica

Kečap povremeno pomiješajte kako se sastojci ne bi zalijepili za dno posude. Na kraju je kečap potrebno propasirati i uliti u sterilizirane boce te ga čuvati na hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Iskoristiti ga možete na način na koji biste iskoristili i kupovni, kao dodatak sendvičima i burgerima, kao umak uz krumpiriće, ali ga dodati možete i u umake i druga jela na bazi rajčice te ga koristiti kao podlogu za pizzu.

image
Eleonora Tuveri/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:47