Meke kao duša

Dobrih krafni nikad dosta, a ove po receptu Šibenčanke Nine Bedrice odmah su nas vratile u djetinjstvo

Dobit ćete meke, aromatizirane i slasne krafne koje, po njezinoj preporuci, možete puniti kako god želite

Dalmatincima ime Nikolina Bedrica nije nepoznato. Iz Šibenika je, a njezin profil Slatka iskušenja na Instagramu mnogi rado prate zahvaljujući njezinim jednostavnim receptima i prikazima slatkih divota koje redovito isprobava.

Majka triju djevojčica kaže kako je kuhanje njezina ljubav, a ne samo hobi. Stoga uvijek rado istakne da kuha otkako zna za sebe, što mogu potvrditi i svi koji je poznaju. Ljubav prema kuhanju, a kaže da je upravo ljubav nezaobilazan sastojak svih njenih recepata, naslijedila je od majke. Premda obožava lisnato tijesto, ističe da je posebno ponosna na svoje krafne. A kako smo mi već lani sa zanimanjem "škicali" njezin recept, pa ga i isprobali, ove vam ga godine predstavljamo. Dobit ćete meke, aromatizirane i slasne krafne koje, po Nininoj preporuci možete puniti kako god želite - s marmeladom od pekmeza, čokoladnom kremom, kremom od vanilije ili ih jednostavno, po starinski, uvaljati u kristalni šećer.

U tijesto za njezine krafne ide korica naranče, no lako je možete zamijeniti i limunom. Po ovom receptu, dobit ćete oko 16 srednje velikih krafni ili, rekli bismo, taman dovoljno za jedan dan:)

image
Nikolina Bedrica

Trebat će vam:

500 g brašna
1 suhi kvasac
40 g šećera
prstohvat soli
130 g otopljenog maslaca
200 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
1 žlica ruma
korica 1 naranče
ulje za prženje
punjenje po želji

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i miksajte (s nastavcima za tijesto) dok se tijesto ne sjedini i ne počne odvajati od posude. Izvadite na radnu plohu i još ga malo premijesite. Nemojte dodavati brašno. Zatim tijesto ide na dizanje, fino prekrijte posudu plastičnom folijom da nema zraka i ušuškajte tijesto da mu bude toplo. Nina ih uvijek radi predvečer tako da njezine idu na "spavanje" preko noći.

Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i ostavite u hladnjaku.

Ujutro izvadite tijesto od kojeg odmah odvajate komade po cca 60 g i radite kuglice (vrtite ih da se pretvore u glatku kuglicu).

Pripremljene kuglice stavite na plitki lim za pečenje i prekrijte dubljim limom da se dignu, ili ih dobro ušuškajte. Trebaju se udvostručiti. Proces dizanja možete i ubrzati tako da ih stavite u pećnicu na 50°C, kaže Nina, ali stavite krpu preko vrata da pećnica ostane malo otvorena.

Kad su se loptice udvostručile, spremne su za prženje.

image
Nikolina Bedrica

Savjet više! Stavite ih na komad papira za pečenje, a kad se dignu, s tim ih papirom prebacite u ulje, jer su, kaže Nina, tako pahuljaste i lagane da biste ih rukama mogli spljoštiti.

Ugrijte ulje za prženje, stavite krafne tako da gornja strana ide prva u ulje, poklopite posudu poklopcem (super ako je proziran da vidite krafnice) i nakon oko dvije minute (pazite na vatru, ne smije biti prejaka) okrenite krafne i pržite minutu, dvije bez poklopca.

Ponovite postupak dok ne ispržite sve krafne. Pečene krafne stavite na papirnati ubrus, uvaljajte u šećer ili punite po želji.

Na njezinom Instagram profilu pronaći ćete i recepte za sirnicu, pogačice, buhtle, savijače s raznim punjenjima, maritozze, cimet rolice, starogradske kiflice... ali najbolje da sami istražite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42