TEMPERATURA JE BITNA

ZELENI ČAJ: Pripremate li ga pravilno cijelo ovo vrijeme?

 Getty Images/iStockphoto
Znate kako napraviti čaj, je li tako?

Nije znanstvena fantastika, prokuhate vodu, prelijete ju preko čaja i to je to! Ali, to nije način kako biste trebali pripremati zeleni čaj. Nikad nemojte prelijevati kipuću vodu preko zelenog čaja. Ako to napravite, jako vruća voda će iz njega izvući gorčinu. Zapravo to kako pripremiti zeleni čaj ovisi o tome koju vrstu zelenog čaja pripremate.

China's tea garden
Getty Images

Za početak, što je zeleni čaj?

Sav čaj dolazi od iste biljke. Ali kada je u pitanju zeleni čaj, njegovi listovi se jako brzo zagrijavaju nakon žetve kako bi se spriječila oksidacija i fermentacijia zbog koje bi listovi potamnili. U Japanu i Kini, dvama zemljama najpoznatijim po zelenom čaju, metode obrade i uzgoja zelenog čaja se razlikuju što utječe na nastanak različitih vrsta, okusa i stilova zelenog čaja. U Kini se svježe ubrani listići zelenog čaja prže u tavi, zbog čega on postaje orašastiji. U Japanu se pak listovi pare što rezultira blažim i ''krhkijim'' čajem.

Kako se još zeleni čaj razlikuje od drugih čajeva?

Zeleni čaj sadrži manje kofeina od ostalih vrsta čaja te je bogatiji antioksidansima koji preveniraju srčane bolesti, dijabetes i ostalo.

Matcha, powder green tea in black plate
Getty Images/iStockphoto

Što je matcha?

Matcha je posebna vrsta zelenog čaja koji se melje u jako sitan prah. Može se koristiti u izradi sladoleda i deserata. Matcha prah je puno skuplji od ostalih vrsta zelenog čaja i teže ga je pronaći. Kod nas ga možete kupiti u Harissi. Budući da se radi o prahu, matcha se priprema na drugačiji način od čaja u vrećici ili u listićima.

Green tea matcha mint ice cream with chocolate and coconut milk
Getty Images/iStockphoto

Kako kupiti i skladištiti zeleni čaj?

Kupite ga kao i bilo koji drugi čaj, u provjerenoj trgovini (najbolje specijaliziranoj za čaj). Tražite svježe, vibrantne listiće što zelenije boje. Izbjegavajte zeleni čaj koji se prodaje u staklenim posudama. Svjetlost negativno utječe na zeleni čaj. Isto vrijedi i za čuvanje zelenog čaja kod kuće, čuvajte ga u metalnim posudama, bez izlaganja svjetlu. Tako će vam moći trajati minimalno šest mjeseci.

Kako ga pripremiti na pravi način?

Za pripremu japanskih zelenih čajeva (sencha, bancha, shincha, hojicha...) nemojte koristiti vodu topliju od 80 Celzijevih stupnjeva. Kada govorimo o kineskim zelenim čajevima (longjing, biluochun...) možete koristiti vodu par stupnjeva više temperature. Za malo delikatnije čajeve nemojte prelaziti temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva. Namakanje čaja ovisi o vlastitim preferencijama i vrsti čaja, ali ako koristimo logiku, blaže i osjetljivije čajeve jednostavno namačite kraće. Otprilike oko minutu za japanske čajeve te dvije do tri minute za kineske čajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:09