Gdje za vikend

Vinatlonom u Baranji završava tradicionalna manifestacija koja će nam otkriti Šampiona Dunava

 Press
Proglašenje će biti u Starom Podrumu Belje, no zanimljivo će biti i na drugim lokacijmaa uz dobra vina, hranu, glazbu i zabavne igre

Sredinom svibnja započeo je "Vinski mjesec Osječko-baranjske županije" festivalom "Sira i vina" u Valpovu, a završava u vikendu koji je pred nama i to već tradicionalnom manifestacijom Vinatlon u Baranji. Stoga su 23. i 24. lipnja rezervirani za upoznavanje vina i vinske i vinogradarske kulture, a program počinje konferencijom "Vinski turizam - lokalni pristup i europske perspektive".

image
Press

"Na međunarodnoj konferenciji očekujemo više od sto sudionika iz nekoliko europskih zemalja gdje ćemo razgovarati o poveznicama između vina s turizmom, baštinom i destinacijom. Nakon konferencije ćemo goste i sudionikeupoznati s vinom i gastronomijom na baranjski način", rekla je Dijana Katica, predsjednica Udruge "Klub članova Selo".

Brojne općine, gradovi, udruge i institucije će uoči konferencije potpisati "Povelju o suradnji i promociji održivog vinskog turizma Iter Vitis" koja za cilj ima promicanje i unaprjeđenje vinske kulture te međusobno umrežavanje i razmjenu iskustava.

image
Press

"Općina Kneževi Vinogradi s ponosom nosi titulu najbolje vinske destinacije Hrvatske sa Suncokreta ruralnog turizma održanog početkom godine u Opatiji. Potpisivanjem ove Povelje zasigurno ćemo dodatno osnažiti našu vinsku destinaciju, dobiti priliku za promociju autohtonih sorti kao ipoticanje održivog razvoja vinogradarstva", rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

U Starom Podrumu Belja u petak od 19 sati saznat ćemo ovogodišnjeg Šampiona Dunava. Uz podjelu priznanja najbolje ocjenjenim vinima, posjetitelje očekuje najduži vinski stol Baranje uz glazbu Dore Vestić i Josipa Horvata.

image
Press

"Najduži vinski stol Baranje još je jedna zanimljiva crtica vinskog mozaika Baranje uz brojne druge kvalitetne programe i manifestacije koje organiziramo tijekom cijele godine. Baranje je sve češće prepoznata kao eno i gastro destinacija koja bilježi kontinuirani rast noćenja i boravaka", pohvalio se i Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

image
Press

Program se u subotu, kako i priliči vikendu, nastavlja u nešto ležernijem tonu. Treći po redu Vinatlon otvara natjecanje u guranju bačvi uz surduk u Zmajevcu od 15 sati, a nakon Bačvatlona započinje obilazak najboljih baranjskih vinara sve do 19:30 kada pred posjetitelje izlaze Goran Karan i Vagabundo band.

"I ove smo godine osigurali posebnu Vinatlon autobusnu liniju iz Osijeka do Zmajevca kako bi posjetitelji bezbrižno kušali najbolja baranjska vina. Tijekom cijeloga dana održava se i sajam domaćih proizvoda uz bogatu gastro ponudu, izložbe, vinske igre i Vinorel", rekao je Ivan Gerštmajer iz Udruge vinogradara Baranje iz Zmajevca.

image
Press

Program Vinatlona iz godine u godinu nudi sve više sadržaja, a za ovogodišnji vinski spektakl zaslužni su Udruga vinogradara Baranje Zmajevac, Turistička zajednica Baranje uz suorganizaciju Općine Kneževi Vinogradi, Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" i Belja d.d..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56