DOBRA PREPORUKA: SPLIT

Umjesto piva na točioniku nude koktele, a njihov bar često je i ispovjedaonica: "Jasno nam je zašto umjesto kauča za terapiju mnogi biraju šank"

Osim vesele ekipe koja se dođe zabaviti, u ovaj bar svraćaju često i ljudi kako bi se odmorili od užurbanog dana

The Daltonist Craft Bar

Adresa: Hrvojeva 10

S vanjske strane Dioklecijanove palače, u ulici između Đardina i splitskog Pazara nalazi se The Daltonist Craft Bar. Odnedavno posvećen gotovo isključivo koktelima, na točionicima u baru više se ne nalazi pivo jer njih, kako nam kažu u The Daltonistu, njihovi gosti mogu popiti bilo gdje. Umjesto toga nude izbor od tri koktela "na tap", čiji će se broj uskoro povećati na šest, uz kreativno osmišljena pića koja rade na licu mjesta.

image

Barmen Luka Cvitković u The Daltonist Craft Baru

Sasa Buric/Cropix

Iako je bar poput The Daltonista mjesto na koje idete kako biste se dobro zabavili s društvom, barmen Luka Cvitković objasnio nam je kako im se često dogodi da se šank pretvori u svojevrsnu ispovjedaonicu: "Muškarci će se možda povjeriti ženskom barmenu, no s muškim će se teme većinom svoditi na isto: cure, sport i ostale gluposti. Ali, kada cure sjednu na šank i malo popiju, uglavnom bude svakakvih ispovijesti.

Baš nedavno nam je s dvije strane gošće sve počelo veselo, ali je onda krenulo u pravu terapiju. Djevojka nam je ispričala kako je bila kao robot zadnjih deset godina, da nije mogla iskazati svoje osjećaje, ali evo nama u baru je sada uspjela, kako joj je to bilo oslobađajuće. Ona i prijateljica su bile na četvrtoj rundi koktela, a to im je bio drugi dan da su došle pa su bile i opuštenije. Mi smo samo čekali da završimo smjenu i odemo na burger", slegnuo je ramenima Cvitković i dodao da mu je jasno zašto mnogi umjesto kauča za terapiju, radije biraju šank.

image

Barmen Vito Jurišić u The Daltonist Craft Baru

Sasa Buric/Cropix

"Iako bismo radije da je drugačije, ljudima je lakše s nama razgovarati o ozbiljnijim temama. Kad su raspoloženi za zabavu i ležerni razgovor, češće se okreću drugim gostima", nasmijao se Cvitković. Ako i kliknu s barmenom, on će rijetko kad s njima dalje u život nakon smjene: "Kad si u baru imaš limitiranu interakciju s gostima radi posla, a kad izađeš van najčešće shvatiš da tu nema kemije. Koliko god izgleda da se družimo s gostima, više se družimo međusobno nakon smjene. Doduše, često da dogodi se sprijateljimo s nekim gostima koji dolaze redovito i onda s njima imamo super odnos, što je jedna od lijepih strana našeg posla", zaključio je.


Tim iz The Daltonist Craft Bar s nama je podijelio dva recepta za koktele koje možete s lakoćom pripremiti, neovisno radite li piće samo za sebe ili za veće društvo!
Blaze of Glory
Trebat će vam:

50 ml tekile blanco
15 ml pirea od manga
20 ml svježeg soka od limete
10 ml talijanskog gorko-slatkog likera svijetlo narančaste boje
5 ml sirupa agave
2 kapi Tabasca po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u šejker i lagano šejkajte deset sekundi. Dozirajte pažljivo Tabasco ovisno o tome koliko volite ljuto. Procijedite u nisku čašu s ledom i poslužite.

image



Sasa Buric/Cropix

image


Sasa Buric/Cropix

Boats & Hoes
Trebat će vam:

240 ml svijetlog ruma
120 ml soka od limete
60 ml šećernog sirupa infuziranog mentom
100 ml ruma s kokosom
300 ml ružičastog tonika
10 ml soka od brusnice
100 ml mineralne vode
Priprema:
Pripremite šećeni sirup, pustite da se ohladi pa u njega dodajte minimalno šaku mente te pustite da se infuzira, idealno preko noći. Ujutro ga procijedite i držite u boci u hladnjaku dok vam ne zatreba. U posudu u kojoj ćete posluživati koktel stavite led pa dodajte redom sve sastojke, promiješajte i poslužujte u visokoj čaši.
image


Sasa Buric/Cropix

image



Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:40