Splitski đir

U ovom splitskom baru uz zvukove gitare koktele ispijaju i filmske zvijezde

Mali lokal otvoren je početkom godine, a već je stekao veliku popularnost među domaćim, ali i stranim gostima

String‘s Cocktail & Guitar Bar

Adresa: Zagrebačka 1, Split

Uz splitski park Đardin, početkom godine otvoren je String‘s cocktail & guitar bar, mjesto na koje ćete rado svratiti ako volite izvrsna pića, gitare i cigare, i to točno tim redoslijedom. "Nekada je ovdje bio guitar bar sa živom muzikom. Bivši vlasnik dao nam je da radimo što hoćemo s prostorom, ali odlučili smo ispoštovati njegov đir s gitarama. Odgajan sam na Dire Straitsima, na bluesu i Maidenima, pa je meni to odgovaralo", objasnio nam je Vice Damjanović, barmen i jedan od suvlasnika.

image



Sasa Buric/Cropix

Prethodni vlasnik je ekipi u String‘su ostavio i niz svojih gitara koje privlače pozornost čim uđete u prostor tog malog, ali dojmljivog bara. No, iznad šanka obješeni Fenderi nisu samo ukras, nego pomažu stvoriti odličnu atmosferu u samom lokalu. To znači da se, nakon što naručite svoj koktel, možete primiti i gitare: "Svi su ovdje vrlo opušteni. Jedan naš kolega Antonio Bratim nerijetko dođe u bar i svira za ekipu. Štoviše, bar je po njemu i dobio ime, jer svaki put kad nam svira, pukne mu žica. Njega smo radi toga prozvali Žica, a samom baru dali smo naziv String‘s bar!", rekao nam je.
image

Vice Damjanović, suvlasnik i barmen u String‘s cocktail & guitar baru

Sasa Buric/Cropix

Među gostima se zna naći i poneko poznato lice: "Nedavno nam je bio njemački glumac Sascha Alexander Geršak, koji je snimao na Braču neki film. Dolazio je ovdje svaki dan i peglao po gitari. Bile su žice malo zeznute, pa je čak kupio nove i promijenio ih. To je vidio drugi tip u baru, koji nas je zatim pitao može li se svirati, te su na kraju njih dvojica uzeli gitare i zajedno zasvirali. Još Geršak ima brutalan, hrapavi blues glas. Radio je improvizacije, a u jednom trenutku počeo je pjevati "Kokolo moj"! Objasnio nam je da je to čuo na rivi dva dana ranije", nasmijao se. A što mu je pritom bilo u čaši? "Od prvog dana pio je samo whiskey sour, nije ga ništa drugo zanimalo. Opustio bi se nakon seta, dovodio je kolege i uživao. Zato smo i tu", zaključio je Vice Damjanović.

Some like it hot
50 ml tekile
25 ml soka od limete
12,5 ml sirupa od agave
4-6 svježih ili smrznutih malina
2-4 kapi Tabasca (prema želji)
Sve sastojke stavite u šejker, dodajte led i prošejkate dobro. Ako koristite smrznute maline, malo ih ostavite da se zagriju. Ulijte u čašu s ledom bez procjeđivanja, tako da ostanu komadići maline.

image


Sasa Buric/Cropix

image



Sasa Buric/Cropix

Panama za društvo
240 ml bijelog ruma
60 ml likera od vanilije
165 ml sirupa od jagoda
120 ml soka od limuna
150 ml mlijeka
Sve sastojke, osim mlijeka, zamiješajte u posudi. Mlijeko stavite u drugu posudu pa u nju postupno ulijevajte koktel. Ostavite nekoliko sati da stoji u hladnjaku, ali najbolje preko noći, te procijedite kroz gusto cjedilo, koje ste obložili papirnatim ubrusom. Dobivenoj tekućini dodajte 20 posto vode, promiješajte i onda poslužite preko leda u niskoj čaši. Ako želite laganiju varijantu, nemojte dodati vodu, nego jednostavno produžite koktel soda vodom ili mineralnom.

image


Sasa Buric/Cropix

image


Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:04