Kakav koncept!

U ovom baru cijene pića kreću se kao na pravoj burzi, a njeno "rušenje" znači samo jedno: runda za sve!

Što se više pojedinog pića naručuje, to mu je cijena viša - odlično za sve koji žele isprobavati pića s menija

Na internacionalnoj sceni doista se može naći bezbroj različitih vrsta barova, od onih pomno dizajniranih u koje se svraća biti viđen, iznimno kvalitetnih barova s liste 50 najboljih na svijetu od kojih se puno očekuje, modernih speakeasy barova u kojima se lako stvori uzavrela atmosfera pa do barova u koje se ide ipak malo ozbiljnije popiti. Ovaj posljednji tip često ima veliki protok ljudi, a sama kvaliteta pića nije baš uvijek na zavidnoj razini. No, mnogim lokalima te vrste treba priznati kreativnost i domišljatost kada je riječ o privlačenju publike. Upravo jedan takav, zanimljivo koncipirani bar nalazi se u Barceloni i to na čak dvije lokacije, u susjednim četvrtima L‘Eixample i Vila de Gràcia: Dow Jones bar.

image
Dow Jones Bar/Facebook

Uređenjem je nalik na tipični pub, s velikim ekranima na kojima gosti mogu pratiti različite vrste sportova i koji dodatno podržavaju taj dojam. No, ono što ga izdvaja iz mase zabavan je koncept definiranja cijena. Znakovitog imena Dow Jones (podsjetimo, Dow-Jonesovi indeksi su pokazatelji kretanja tečaja na newyorškoj burzi dionica), ovaj bar cijene pića definira ovisno o potražnji te one fluktuiraju tijekom večeri. Primjerice, ako brojni gosti tijekom večeri naručuju mojito, tom koktelu cijena raste, dok će drugim pićima padati, što gostima daje dobar poticaj da isprobaju i nešto drugo s menija.

Upravo se zato diljem bara nalazi nekoliko dodatnih ekrana na kojima se prikazuje ponuda bara s trenutnim cijenama, a na kojima gosti mogu pratiti promjene. Svakih pola sata do 45 minuta ova barska "burza" se "sruši", što znači da nekoliko minuta cijene pića budu smiješno niske, odnosno da svi nahrupe na šank prije nego se cijene vrate na početne postavke.
image
Dow Jones Bar/Instagram


Kako određene vrste piva, kokteli i druga pića u određenom trenutku kotiraju možete pratiti u svakom trenutku na velikim ekranima pa se u skladu s tim zaputiti na šank po novu rundu osvježenja i tekuće hrabrosti. Posjet ovom baru svakako se čini kao zabavan uvod u ludu večer, a pametno ulaganje može vam omogućiti da s društvom uživate u miješanim pićima koje vam neće u potpunosti isprazniti novčanik dok ste u ovoj svjetskoj metropoli.

Sličan koncept mogli ste isprobati u jednom trenutku i na domaćem terenu i to u pivnici Mali Medo, gdje su gosti također imali priliku utjecati na cijene piva, naručiti svoju omiljenu u trenutku kada je najpovoljnija i pritom se dobro zabaviti! Iako više ne upošljavaju taj koncept, vrijedilo je isprobati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 10:19