Cijene rastu

Tople zime i afrička svinjska kuga: što će biti s proizvodnjom kulena i slanine u budućnosti?

Tko se bude htio baviti ovim poslom, pa i u samom domaćinstvu, neće moći bez kontroliranih uvjeta proizvodnje, kaže Zvonko Barić iz Narda

Problemi s afričkom svinjskom kugom, ali jednako tako i stalni inflatorni utjecaji te klimatske promjene koje uzrokuju pretople zime neminovno će utjecati na kvantitetu, a kod nekih proizvođača i na kvalitetu domaćih suhomesnatih proizvoda.

Potvrdio je to za Osječku televiziju Zvonko Barić iz Narda kod Valpova, najpoznatiji proizvođač kulena i kulenovih seka u Hrvatskoj, prenosi Agroklub.

image
Vlado Kos/Cropix

Barić ističe i kako su inflacija i zaraza poremetile ponudu domaćih svinja, a da one iz uvoza ne bi nikome preporučio jer to nije sirovina za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

"Nažalost, Vukovarsko-srijemska županija će ove godine biti uskraćena za te proizvode, a potražnja će biti puno veća nego što ćemo mi moći ponuditi. Cijene su otišle gore, inflacija je učinila svoje", napominje navodeći kako je crijeva lani nabavljao za euro, dok su sad 1,40 eura, paprika je poskupjela s 18 na 25 eura, pa i sama cijena živih svinja se s 16 kuna prošle, popela na 22 kune (oko 3 eura) po kilogramu.

image
Vlado Kos/Cropix

Morali su, kaže, podići i cijene gotovih proizvoda, doduše, ne u tolikoj mjeri, ali za nekih 10-15 posto. Tako je kulen sada 45 eura, a slanina 22 eura po kilogramu.

Kako su zime sve toplije, Barić savjetuje da, tko se bude htio baviti ovim poslom, pa i u samom domaćinstvu, neće moći bez kontroliranih uvjeta proizvodnje.

image

1. nacionalno ocjenjivanje kulena

Press

Opisuje da su u njegovom pogonu 13 stupnjeva, 67 posto vlaga, a to su optimalni uvjeti gdje proizvodi moraju sazrijevati.

"Mnogi su se žalili da su im se slanine kvarile, a tko nije dobro i nasolio, šunke pogotovo, bit će teško održati kvalitetu. Srećom, ja sam to predvidio prije više godina kada sam registrirao OPG i meni to toliko ne utječe na proizvodnju", rekao je te preporučio mladima da se educiraju i pokušaju krenuti s minimalnim količinama te da će vidjeti da to ima svoj smisao i ekonomsku računicu.

image
Vlado Kos/Cropix

Što je po njemu bitno za izradu dobrog kulena te što je još otkrio ovaj višestruko nagrađivani proizvođač ovog tipičnog slavonskog specijaliteta, saznajte u videu Osječke televizije u nastavku.

Izvorni članak u cjelosti pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:38