SLATKI HIPERREALIZAM

Ovo nije pravo voće! Zadranin se ostavio kompjutorskih igrica i počeo raditi genijalne slastice

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Josip Tadić ovladao je suptilnim tehnikama i sada izrađuje slastice, savršeno vjerne kopije voćnih plodova od prirodnih sastojaka

Nedavno smo na Instagramu naletjeli na profil Josipa Tadića, talentiranog mladog slastičara iz Zadra. O njemu nismo previše znali, osim da radi slastice koje ostavljaju bez daha pa bismo, na kraju napornog dana, s vremena na vrijeme zalutali na njegov profil na popularnoj društvenoj mreži i pogađali na kojoj se od objavljenih fotografija skriva pravo voće, a na kojoj njegovo slatko remek-djelo. Josip, naime, radi slastice u obliku voća. Kruške, jabuke, jagode i marelice samo su dio njegove dosadašnje slatke kolekcije.

Njegovi hipnotizirajući videozapisi o izradi "voća" na kraju su nas doveli u kuhinju Josipove sestre, gdje nas je mladi slastičar dočekao i gdje smo istog trena zavirili u veliku kutiju s voćem, tek da se uvjerimo izgledaju li i u zbilji toliko dobro i vjerno kao na Instagramu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Samozatajni, skromni Josip odmah nam je otkrio nekoliko detalja o tome kako je kompjuterske igrice zamijenio slastičarstvom i kako su za sve zapravo krive njegove sestre.

"Ovakve slastice počeo sam raditi prije otprilike dvije godine. Znate, prije sam igrao jako puno igrica, bio sam stvarno dobar u tome, ali sam počeo pretjerivati i odlučio da moram naći nešto drugo što me zanima. Prodao sam računalo i, kako sam oduvijek volio kuhati, a negdje početkom srednje škole zainteresirao sam se za slastice, sestrama sam počeo pričati o tim kalupima za slastice u obliku voća. One su mi ih onda poklonile za Božić i natjerale me da se ozbiljnije pozabavim tom idejom. Da nema njih, vjerojatno se nikada ne bih sam natjerao da napravim nešto tako. Znate, puno toga je meni na pameti, ali rijetko kad nešto i ostvarim", ispričao nam je Josip prije nego što se upustio u demonstraciju pripreme svojih slastica.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Veliki uzor bio mu je i ostao francuski slastičar Cedric Grolet, također poznat po slasticama u obliku voća. Josip kaže da još nije imao prilike posjetiti Cedricovu parišku slastičarnicu Le Meurice, ali da bi svakako volio. Ipak, dodao je, tek turistički. Smatra da svatko ima svoj put i, iako poštuje sve što radi Grolet, ali i ostali veliki slastičari, smatra kako do velikih stvari mora doći sam.

”Možda je to ego, nazovite to kako želite, ali tako je kako je”, smije se Josip dok nam priča o svojim željama i ambicijama.

”Kad napraviš prvo voće, kopiraš nekog drugog i tek otkrivaš kako sve to funkcionira, nemaš neku svoju filozofiju. Drugi put već razumiješ ono što radiš i u čemu griješiš, treći put dobiješ neku perspektivu, četvrti put imaš neki svoj smjer i evo, danas je cilj izrade sasvim drugačiji, kao i cijela moja filozofija”, dodaje.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Danas, kaže, ne radi voće koje će samo izgledati isto kao ono koje vikendom kupujemo na tržnicama. Sada mu je prioritet napraviti ga tako da nosi njegov potpis i bude prepoznatljivo, kako izgledom, tako i okusom.

”Za izradu jednog ploda, koji god bio, treba dva dana. To nije aktivan rad puna dva dana, vrijeme se uglavnom troši na čekanje i smrzavanje. Kad radiš različito voće, želiš da svako bude posebno, sezonsko, da ga puniš posebnom kremom. Svaki moj desert, orašasti ili voće, nema glutena. Osobno ne volim teške kolače pa mi najbolje odgovara ta jednostavna, ali moćna kombinacija soka od voća, mesa od voća, kreme i čokolade. Dodajem i začine koje prilagođavam voću. Recimo, jagodama dodajem papar i sol koji uravnoteže okuse pa budu još jači i izraženiji. Želim ih pojačati bez dodatnih, umjetnih sastojaka”, objašnjava nam Josip.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Dodaje i kako, iako se možda tako ne čini, njegove slastice uopće nije teško napraviti. Cilj mu je, kaže, da se svi njegovi deserti mogu raditi i u većim količinama. Iako izgledaju detaljno, pojašnjava nam dok se priprema na dovršavanje peteljke i sprejanje hladnim zrakom, nije poanta u tome da napravi jedan primjerak i predstavlja to kao nešto savršeno.

”Ima tu puno detalja, ali nekako dođe to samo od sebe. Ima nešto i u iskustvu i tome kako čovjek napreduje. Na primjer, prije sam kupovao domaći sok od jabuke s OPG-a, a sada se trudim sam izvući sok iz jabuke i napraviti sve od početka do kraja. Samo tada nemam osjećaj da lažem sam sebi. Često slastičari kompliciraju s okusima i teksturama. Mene od tog boli glava i samo razmišljam koliko najviše mogu napraviti na najjednostavniji način, bez previše dodataka i šećera, koliko mogu izvući iz jednog ploda i od toga napraviti nešto stvarno dobro. Klementinu, primjerice, mogu napraviti od samo sedam sastojaka”, govori.

Zanimalo nas je, naravno, gdje će se i kada Josipove slastice moći probati. Kao da je očekivao ovakvo pitanje, odmah nam je rekao kako ne bi volio raditi u restoranu ni u tuđoj slastičarnici, već želi stvarati i napredovati za sebe.

“Nemam ništa protiv nikoga i stvari gledam na svoj način, pa ako nešto ne ispadne kako sam zamislio, dugo me to muči i nisam zadovoljan. Baš zato se držim sebe i želim sam napredovati”, objašnjava nam, ali otkriva i kako, iako trenutačno isključuje mogućnost rada u nekoj od domaćih slastičarnica, planira organizirati radionice. Za zadarsku publiku do kraja godine, a onda bi, ako bude zainteresiranih, volio doći i u Zagreb. Bilo bi lijepo, dodaje, imati i svoju slastičarnicu, ali to su zasad još samo želje.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Pri kraju našeg razgovora Josip pažljivo dovršava krušku, jabuku i klementinu te ih priprema za fotografiranje, a mi, oduševljeni izgledom, nestrpljivo čekamo onaj zadovoljavajući trenutak razbijanja hrskave čokoladne površine. Za to vrijeme, Josip nas nasmijava pričama o reakcijama onih koji su njegove slastice do sada već imali prilike isprobati.

”Bilo je situacija kad je ljudima bilo neugodno kada bih im dao, recimo, krušku. Zbunjeni su i pitaju što je to, govore da ne vole kruške, ali onda kad probaju, iznenade se i bude im fino. Neki su zbunjeni, neki iznenađeni - bilo je različitih reakcija, ali sve me jednako vesele”, govori nam kroz smijeh.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Dok nam pruža tanjur sa slasticama i traži bilo kakvu kritiku, a mi oduševljeno lupkamo žlicom po površini kruške, jabuke i klementine, Josip nam slikovito pojašnjava svoju filozofiju.

”Moji deserti nisu savršeni, ali nije ni priroda u kojoj živimo. Gotovo nikad ne dolazimo do planine i kažemo kako bi ipak mogla izgledati malo drugačije da bi se nama više sviđala. U tome i jest ljepota: u prihvaćanju prirode takve kakva je. Ista je stvar i s voćem. Ni jedan plod nije savršen pa je sve lakše kreirati u nekom mom izmišljenom slastičarskom svijetu. To je baš ono, savršenstvo u nesavršenstvu”, govori nam.

Hrskava opna puca, žlica prolazi kremom i upada u nježnu mješavinu kiselkastog, osvježavajućeg i iznenađujuće laganog voćnog punjenja. Dok gledamo u njegov precizno oblikovan plod voćke koji se rastvara, uzimamo prvi zalogaj i zaključujemo - ovo bi zbilja, nakon pravog, sočnog voća u vrhuncu sezone, mogla biti sljedeća savršeno nesavršena stvar.

TAJNA PJENASTE KREME PRIRODNOG VOĆNOG OKUSA BEZ DODAVANJA ŠEĆERA

”U izradi voća često koristim ganache montée. Iako nalikuje tradicionalnom mousseu, ima i različitosti. Prvenstveno se razlikuje po tome što prije korištenja treba odležati u hladnjaku kako bi postao želatinozan. Potom se obrađuje u hladnoj posudi miksera do željene čvrstoće.

Način na koji radim sve je samo ne konvencionalan, međutim dosad se pokazao izrazito uspješnim. U izradi ganachea, pogotovo za komercijalnu proizvodnju, često se koriste sastojci poput isomalta i invertiranog šećera. Ono što je možda pomalo čudno jest da u svoj ganache dodajem čisti sok hladno prešanog voća. Jedan od ciljeva bio je osmisliti laganu i pjenastu kremu s notom prirodnog voćnog okusa, bez dodavanja bilo kakvih šećera. Ganache kao sloj treba upotpuniti okus punjenja, odnosno voća, a ne dominirati slasticom", objasnio je Josip pa s nama podijelio recept za kremu koja se može koristiti i u brojnim drugim slasticama, kolačima i tortama.

Sastojci:

• 4,5 g želatine u listićima

• 90 g soka ili pirea željenog voća

• 420 g vrhnja za šlag

• 120 g bijele kuverture

Želatinu stavite u hladnu vodu te potom 10 minuta u zamrzivač da nabubri. U međuvremenu izmjerite ostale sastojke pazeći da posuda za rad nije pretjerano široka. Polovinu vrhnja za šlag zagrijte do vrenja te prelijte preko bijele kuverture, istovremeno emulzirajući štapnim mikserom. Dodajte nabubrenu i ocijeđenu želatinu i ponovno emulzirajte. Dodajte drugu polovinu vrhnja (hladnog) i emulzirajte. Na samom kraju dodajte sok ili pire od željenog voća. Prozirnu foliju stavite u kontakt s površinom i po mogućnosti dodatno zatvorite. Stavite u hladnjak najmanje 12 sati. Na kraju istucite do željene čvrstoće u ohlađenoj posudi.

Savjeti!

• Ako želite napraviti ganache od vanilije, sok možete zamijeniti mlijekom i dodati mahunu, prašak ili ekstrakt vanilije.

• Teksturu i čvrstoću možete prilagođavati mijenjanjem omjera, ali i dodavanjem sastojaka poput kakao maslaca ili xanthan gume.

• Ganache treba odležati 12 sati kako bi se riješio viška vlage i koncentrirao okus.

• Dodavanje kiselijih sokova izazvat će reakciju citrične kiseline s masti te će se ganache trenutačno zgusnuti, stoga je bitno nastaviti emulzirati dok ne dobijete ujednačenu i glatku mješavinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:16