NOVO OTKRIĆE

Ovaj startup osmislio je aplikaciju za jednostavnije otkrivanje kvalitete i arome kave

 Tomislav Kristo/Cropix
Pokaže li se njihov izum stvarno dobrim rješenjem, mogao bi u potpunosti promijeniti pogled na proizvodnju kave

Iako se ispitivanje kvalitete i traženje aroma u različitim vrstama kave, tzv. coffee cupping, danas smatra umjetnošću i provode se višesatni testovi na istreniranim nepcima kušača kako bi se došlo do kvalitetnih rezultata, jedna je mala startup tvrtka otkrila kako se do istih takvih saznanja može doći daleko jednostavnije, i to pomoću aplikacije.

Naime, iako je brojnim ljubiteljima možda manje poznat proces dobivanja kave, on je itekako složen pa tako od proizvođača koji kavu sade i beru do bariste koji je zatim skuha, zrnca kave prolaze dalek put i brojna ispitivanja. Jedno od njih je i ranije spomenuti cupping kojim se testira kvaliteta kave, a kako bi i proizvođači i oni koji kavu otkupljuju baš uvijek bili sigurni u proizvod koji prodaju, odnosno kupuju, aplikacija startup tehnološke tvrtke Dementria mogla bi im uvelike pomoći, piše sprudge.com.

Oni su kreirali aplikaciju za otkrivanje, kako je nazivaju, kvalitete i arome kave. Njihov se pristup temelji na znanosti, a sebe nazivaju prvim startupom koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrili ono do čega se do sada dolazilo, kako kažu, nepotrebno dugotrajnim procesima. Do sada su prikupili čak tri milijuna dolara vrijedne investicije u svoju ideju i smatraju kako će njihova uloga u svijetu kave u budućnosti igrati iznimno veliku ulogu.

Cijela stvar funkcionira tako da se kava skenira pomoću posebnog mini uređaja koji je onda povezuju s određenim aromama, a uređaj podatke šalje na aplikaciju na mobitelu. Na ovaj način, kako naglašavaju iz Dementrie, mogu analizirati kavu od trenutka kada je ubrana pa do trenutka kada je već pržena.

Rekli su i kako smatraju da je ovaj način analize kave itekako velika promjena, posebice za proizvođače koji kvalitetu svog proizvoda mogu utvrditi u vrlo ranoj fazi te je neprestano održavati na visokoj razini, a samim time i održavati cijenu koja im odgovara. Aplikacija je već testirana u Kolumbiji i, kako kažu, donijela je zadovoljavajuće rezultate te ima veliki potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:10