RECI DA! SVEMU

Ova regija posjeduje pravo bogatstvo vrijedno otkrivanja, bilo da je riječ o mjestima, tradiciji ili namirnicama

 Nikola Matic/
Recite DA! proizvodima i namirnicama Zadarske županije

Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. U Zadarskoj županiji, kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine sveto trojstvo prehrane. No, regija nudi i posjeduje bogatstvo raznolikosti, bilo da je riječ o mjestima, tradiciji pripreme ili samim namirnicama. Neke od namirnica i proizvoda jednostavno ne smijete propustiti!

image
Nikola Matić/

Jedan od klasika i prvi izbor svakog istinskog gurmana su jela ispod peke, bilo da je riječ o hobotnici ili teletini s krumpirom i povrćem. A ukusnih jela od ribe na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo, do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju. Degustirajte svakako izvrstan odrezak od tune koja potječe iz akvatorija Zadarske županije i stoga je najviše kvalitete. Nadaleko poznate izvrsne novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa. Zadarska regija dom je nagrađivanog sira koji možete kupiti bilo gdje, samo potražite naziv "Paški sir"! Ako ga tražite na samom otoku po kojem nosi ime, Pagu, tamo ćete naći vrhunske sirane u kojima možete ponešto naučiti o izradi sira, kušati i kupiti kolut ili dva.

image
Nikola Matic/

Maslinovo ulje je namirnica koja se nalazi na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. Tako i ova regija njeguje dugu intimnu vezu sa "zelenim zlatom" koje ovdje raste u bezbrojnim redovima plodnih maslinika. A opojna vina, koja se tu uzgajaju više od 3000 godina, prelaze granice osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim natjecanjima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina kao što su zinfandel, merlot i cabernet.

Glasovita višnja maraska, koju su prvi put upotrebljavali ovdašnji dominikanci u 16. stoljeću, osnova je za Maraschino, "kralja likera", koji se izvozi u gotovo svaku zemlju na svijetu.

image
Filip Brala/

Solane Paga i Nina posebno se ponose svojim proizvodom koji tradicionalno prikupljaju i proizvode stoljećima uz tek minimalne promjene. Nin na licu mjesta ima i muzej, vođene ture solanom te razne suvenire sa soli i od nje, a posebno je prestižan cvijet soli koji znaju još zvati i kavijarom soli.

image
Promo

Kao vodič može vam poslužiti brošura Turističke zajednice Zadarske županije "Reci Da! hrani i vinu: konobe i kušaone Regije Zadar", koja navodi mjesta vrhunskih gastronomskih doživljaja, a izbor se temelji na ruralnoj tradiciji i kuhinji te autohtonim proizvodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29