Nikad skuplja

Omiljene ljetne poslastice još nema s naših polja, ali zato cijena uvozne šokira kupce

 Petar Chernaev/Getty Images
Trebali smo se već naviknuti da ćemo sezonsko voće i povrće plaćati skuplje nego ranijih godina, no nekako nam ne ide...

Mnogi među nama veliki su obožavatelji lubenice, no dok čekamo da dozru prve domaće, kojih još uvijek nema na policama trgovina i tržnica, osuđeni smo na uvozne. S obzirom na loše vremenske uvjete, zbog kojih će naše neretvanske ove godine doći malo kasnije, prema navodima Slobodne Dalmacije, tek za oko dva tjedna ako toplo i suho vrijeme potraje, lubenice za sad mahom uvozimo iz Grčke. A upravo je ta roba nastavila trend suludih cijena na kakve smo s prelaskom na euro već trebali naviknuti. Imali smo priliku to vidjeti s jagodama, s trešnjama, a sad očito i s lubenicom. Vjerojatno se i sjećate našeg teksta o tome koliku bol zadaje Bol (odnosno cijene trešanja na tamošnjoj tržnici)!?

image
Jeremi Contreras Samb/Getty Images/istockphoto

Scenarij se sad očito ponavlja. Naime, cijena lubenica u trgovačkim centrima uglavnom je oko 0,99 eura po kilogramu što znači da za jednu poštenu, koja teži oko pet, šest kilograma treba izdvojiti i do pet eura. Izuzeci su akcije, koje cijenu uvozne lubenice ruše na 0,66 eura po kilogramu. No, ne zaboravimo sad već i tradicionalno skuplje tržnice. Na njima je prosječna cijena 2,59 eura.

Pritom, ne zaboravimo kako se ove godine očekuje općenito manji prinos zbog tuče koja je pogodila okolicu Metkovića. Zasađene su na 200 hektara i očekuje se da će dati urod od oko 15 tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:34