ŠTO ODABRATI

Novogodišnji pjenušci: Selekcija popularnih internacionalnih regija i stilova

Na našoj listi našli su se slovenski, talijanski, španjolski i francuski favoriti...

1. SLOVENIJA, BIZELJSKO ISTENIČ, BARBARA NV

Cijena: 75 kn (Luma ekskluziv)
Kvaliteta: 86/100

Od sorti chardonnay 50%, žuti plavac 30%, graševina 20%. Postojanog sitnog perlanja. Intenzivnog i atraktivnog mirisa u kojem se svježe voćne note nektarine, limete i breskve miješaju s mednim i cvjetnim tonovima. Prilično slojevito za osnovnu liniju vina. Okus je slatkasto-kiselkast, nježan i kraćeg trajanja, lijepog sočnog finiša s dodirom ugodne gorčine. Sjajnog omjera cijene i kvalitete.

image
Istenic - Barbara

2. ITALIJA, PROSECCO TENUTA SANT'ANNA, PROSECCO MILLESIMATO 2019.

Cijena: 89 kn (Bornstein)
Kvaliteta: 87/100

Od sorte glera. Krupnijih, ali postojanih mjehurića. Nježnog i atraktivnog mirisa koji odiše svježinom i voćnošću, s aromama limunske trave i koštunjičavog voća. Osvježavajućeg okusa, laganog i blagog. Vitkog tijela, s nešto zelene jabuke na retrookusu i finom završnom svježinom. Vino jednostavnijeg profila, ali atraktivnih aroma i voćnog, uravnoteženog i elegantnog okusa ugodnih kiselina.

image
Tenuta - SantAnna Prosecco Millesimato 2019.

3. ŠPANJOLSKA, CAVA PERE VENTURA, TRESOR ANNIVERSARY GRAN RESERVA 2014.

Cijena: 94 kn (Vivat fina vina)
Kvaliteta: 90/100

Od sorti xarel-lo 40%, macabeu 40%, parellada 20%. Sjajan pjenušac. Svjetlije zlatnožućkaste boje. Razvijen na nosu, bogat u ustima. Mirisom prevladavaju autolitičke arome pomiješane sa zrelim cvjetnim tonovima i tragovima karamele. U ustima kremasto, blago slatkasto i istovremeno osvježavajuće, s jakom primjesom brioša i pečene jabuke na retrookusu. Slojevito, zrelo i profinjeno vino, nimalo teško, dapače ima osvježavajući efekt.

image
Pere Ventura Tresor Anniversary Gran Reserva 2014.

4. ITALIJA, FRANCIACORTA BELLAVISTA, VENDEMMIA SATEN 2014.

Cijena: 400 kn (Enozoik)
Kvaliteta: 93/100

Franciacorta je talijanska Champagna, a Belavista je jedna od najvažnijih vinarija u tom vinogorju. Satèn je talijanska inačica termina blanc de blancs, dakle pjenušca isključivo od bijelih sorti (u ovom slučaju Chardonnaya). Vino je stilski zaista slično klasičnoj Champagni, slojevito na nosu s aromama bijelog cvijeća i notama koštunjičavog voća i citrusa, s primjesama lješnjaka i karamele u pozadini. U ustima kremozno, savršenog balansa između svježine i zaokruženosti.

image
Bellavista - Vendemmia Saten 2014.

5. FRANCUSKA, CHAMPAGNE CUVÉE JACQUESSON, CUVÉE Nº 742 EXTRA BRUT NV

Cijena: 489 kn (Fine stvari)
Kvaliteta: 92/100

Od sorti pinot crni, pinot meunier, chardonnay. Slavna šampanjerija iz Dizyja spada u najvišu klasu cijele regije, a posebno su poznati po kvaliteti ove osnovne non vintage linije. Baza za ovaj pjenušac je berba 2014., jedna od boljih u Champagni. Vino je na kvascima ležalo pod plutenim, a ne standardnim krunskim čepom, što je dodatno naglasilo njegovu razvijenost. Konačni rezultat je elegantno vino svilenkaste teksture s tartom od jabuke i karamele na nosu, zatim s tonovima bijelog cvijeća, koštunjičavog voća i autolitičkim notama. Finiš je zaobljen, podatan i mineralno slankast.

image
Jacquesson - Cuvee no. 742 Extra Brut (nv)

6. FRANCUSKA, CHAMPAGNE BLANC DE BLANC RUINART, BLANC DE BLANCS NV

Cijena: 545 kn (Miva)
Kvaliteta: 93/100

Nema poznatijeg blanc de blanc šampanjca na svijetu. Nitko od drugih šampanjskih kuća nije uložio toliko truda u čisti chardonnay koliko Ruinart, pa je ova boca jedna od najisplativijih kupnji šampanjca ako želite ostati u razumnoj cjenovnoj zoni i stilskom razredu kremastijih i svježijih pjenušaca. Svijetle zlatne boje sa zelenkastom nijansom, s obiljem zrelih citrusa na nosu te cvjetnim notama i primjesama vinogradarske breskve. U ustima zaokruženo i podatno, srednjeg tijela, a istovremeno s puno svježine na finišu. Izvanredno vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:24